IZBORI 2013: Budi se gradska oporba?

Nakon što je nedavno vodstvo HDZ-a osnovalo tzv. vladu u sjeni, koja bi trebala poslužiti kao korektiv i kritičar rada vladajuće Kukuriku koalicije na državnoj razini, njihov primjer slijedit će osječki ogranak HDZ-a, koji će uskoro osnovati gradsku vlast u sjeni!

Nakon što je nedavno vodstvo HDZ-a osnovalo tzv. vladu u sjeni, koja bi trebala poslužiti kao korektiv i kritičar rada vladajuće Kukuriku koalicije na državnoj razini, njihov primjer slijedit će osječki ogranak HDZ-a, koji će uskoro osnovati gradsku vlast u sjeni!


Kako je nacionalni HDZ u svoju vladu u sjeni koncipirao prema uzoru na aktualni ustroj ministarstava u Vladi, imenujući ministre u sjeni; istovjetno će osječki HDZ postupiti na lokalnoj razini.
“Ovu ‘sezonu kiselih krastavaca’ koristimo za ozbiljnu pripremu za vruću političku jesen. U rujnu ćemo predstaviti stručni tim od 10 do 12 ljudi, od kojih će svaki biti nadležan za jedno ili više srodnih područja, prema uzoru na ustroj sadašnje gradske vlasti”, ističe Damir Kramarić, prvi čovjek osječkog HDZ-a.
Ti će “pročelnici”, čija imena Kramarić još skriva, biti zaduženi za zdravstvo, socijalu, kulturu, školstvo, sport i drugo, a na čelu tima bit će Kramarić kao svojevrsni gradonačelnik u sjeni. “Sadašnja vlast ima niz propusta i pogrešaka, na koje ćemo ukazivati. Projekata i investicija gotovo da i nema, mnogi gradski lokali su prazni, razvoj grada praktički je stao. Osim toga, gradska vlast ‘kiti se tuđim perjem’; primjerice projektom produžetka šetnice uz Dravu, koji je započela bivša državna vlast, ili malim komunalnim projektima mjesnih odbora i gradskih četvrti”, navodi Kramarić, ne krijući da je ovaj potez “”zagrijavanje” za lokalne izbore iduće godine u proljeće.

“Prijedloge i kritike iznosit ćemo na različite načine. Bit će i novih performansa, na tragu prošlotjednoga oko graničnog spora Hrvatske s BiH, a njihovu provedbu prepustit ćemo članovima Mladeži HDZ-a, koja se pokazala kao kreativna i poduzetna“, najavio je predsjednik osječkog HDZ-a.


I druge stranke, poput SDP-a i HSLS-a
, najavljuju jače aktiviranje ujesen, ali ne ovoga tipa.

Mi ćemo biti itekako prisutni, ali nema potrebe za kritikom HDSSB-a, sve dok se naši projekti, poput uskrsnica umirovljenicima i besplatnog prijevoza srednjoškolaca, provode”, kaže Stjepan Čuraj, predsjednik županijskog HNS-a, koji je sa HDSSB-om u koaliciji u Gradu i Županiji. HSP je drukčijega mišljenja.

“Nema projekata, nema investicija, puno je nezaposlenih. Istupat ćemo redovito”, najavljuje Daniel Srb, predsjednik HSP-a.

[blockquote]Definicija “vlade u sjeni”
Prema definiciji, “vlada u sjeni” u najširem smislu označava grupu oporbenih političara (iz jedne ili više političkih opcija) koji su formalno okupljeni kako bi u adekvatnom trenutku preuzeli vlast u nekoj državi. Kako to preuzimanje ne bi imalo neželjene posljedice, “vlada u sjeni” je obično formirana tako da organizacijski oponaša vladu i sa što manje poteškoća osigura kontinuitet rada državne uprave u prijelaznom razdoblju. Tako “vladu u sjeni” čine tzv. ministri u sjeni” koji su poput pravih ministara zaduženi za neko područje javnog djelovanja. U slučaju Osijeka, naravno, sve ovo treba primijeniti na lokalnoj razini.[/blockquote]


[blockquote]Bubalo: Uvijek je dobro imati konstruktivnu oporbu
Gradonačelnik Krešimir Bubalo mirno je saslušao planove i kritike HDZ-a, a na njihov najnoviji potez nije imao puno komentara. “Uvijek je dobro imati konstruktivnu oporbu. HDZ očito mora pokazati javnosti da nešto radi”, kratko je rekao. Na pitanje da odgovori na izravna prozivanja za nerad i greške, Bubalo je samo kazao: “Oni mogu pričati, ali zna se što je točno”. “Primjerice, svakim danom sve više punimo prazne lokale, sve ih je manje nepopunjenih od onih 428 u vlasništvu Grada. Što se tiče ostaloga, nemam što komentirati”, uzvratio je.[/blockquote]

TEKST: Tomislav LEVAK, Glas Slaovnije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari