Bogojevo postalo prava šoping-meka Osječana

Činjenica da su gazirani napitci, alkoholna pića, slatkiši i brendirani hrvatski proizvodi u susjednoj Srbiji povoljniji i 50 posto, glavni su razlog što je obližnje vojvođansko selo Bogojevo postala prava šoping-meka Osječana.

Činjenica da su gazirani napitci, alkoholna pića, slatkiši i brendirani hrvatski proizvodi u susjednoj Srbiji povoljniji i 50 posto, glavni su razlog što je obližnje vojvođansko selo Bogojevo postala prava šoping-meka Osječana.

Najveće su gužve u lokalnoj trgovini na dan kada je hrvatski državni blagdan. Ironično je i da su mnogi Osječani Dan domovinske zahvalnosti ove godine proveli u čekanju na granici za ulazak u Srbiju i ostavili svoje kune u susjednoj državi. Ovih dana teško je pronaći slobodno mjesto za parkiranje ispred trgovine mješovitom robom “Niš koja se u posljednjih nekoliko godina, znakovito, proširivala čak tri puta, što dovoljno govori koliki joj je promet. Između gotovo 20-ak parkiranih automobila, njih 90 posto osječkih je registarcijskih oznaka, a prilikom našeg posljednjeg posjeta u šopingu smo susreli i direktora jedne tvrtke u državnom vlasništvu.

A kako ne bih kupovao u Bogojevu kada smo i supruga i ja pušači. Cijena kutije cigareta koje ja pušim ovdje su 12 kuna, a u Hrvatskoj 23 kune. Cijena Cole je ovdje 7 kuna, a u Hrvatskoj 12. Nas je u kući petero, a samo supruga i ja kada dođemo kući s posla popijemo bocu od dvije litre Cole. Ušteda je ogromna i najmanje dva puta mjesečno sam ovdje, priznaje ovaj direktor.

Slična je priča i obitelji Janković, koji kažu kako je glavni razlog njihova šopinga ušteda na sokovima. “Ne pušimo, pa cigarete ne kupujemo, ali zato kupujemo, sokove i lijekove, koji su ovdje dvostruko jeftiniji. Bayerov lijek koji ovdje kupujem, u Hrvatskoj stoji 160 kuna, a ovdje je 60 kuna. To je sramota i ja se pitam tko u Hrvatskoj uzima ovu razliku od 100 kuna. Kupujemo i novine. Njihovo izdanje ženskih časopisa poput Grazie ili Elle ovdje je upola jeftinije. Ne grize me savjest što novac ostavljam u Srbiji, jer ni Hrvatsku ne grize savjest što mi uzima novac svojim porezima“, tvrdi Marija Janković iz Retfale.

Tekst: Nefreteta Z.EBERHARD (Glas Slavonije)
Foto: skyscrapercity.com

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari