Spas za alergičare: Ekstremna vrućina spalila čak i ambroziju

Koncentracija peludnih zrnaca zabilježena sredinom ovog mjeseca dosegla je nevjerojatno nisku razinu za ovo doba godine i iznosila je samo 19 zrnaca peluda po prostornom metru.

Koncentracija peludnih zrnaca zabilježena sredinom ovog mjeseca dosegla je nevjerojatno nisku razinu za ovo doba godine i iznosila je samo 19 zrnaca peluda po prostornom metru.

Kažemo li da je prošle godine u isto vrijeme ta brojka iznosila 520 zrnaca, jasno je kako je suša ove godine donijela i neke koristi. Naime, osim toga što je spalila nasade kukuruza i suncokreta, spalila je i korov, pa su alergičari konačno odahnuli.

Moja kći i ja smo ovog ljeta preporođene. Obje smo alergične na ambroziju i svake godine već sredinom kolovoza počinju nam strašni problemi sa svrabom i suzenjem očiju, a kći ima problem i s gušenjem. No, ove godine nemamo nikakvih simptoma alergije. Uvjerena sam da su ove vrućine spržile i ambroziju, što je jedina dobra stvar ovih neugodno visokih temperatura“, kaže Osječanka Dijana.

Stručnjaci iz Službe za zdravstvenu ekologiju ZZJZ-a tvrde da je razlog svemu povoljan smjer vjetra, te kako se razina peluda do kraja mjeseca ipak popela na visoka 274 zrnca u prostornom metru.

[span class=camera]FOTO: Tuljan u akciji[/span]

Pelud ambrozije, koliko smo mi zabilježili, leti i do 20 kilometara. Na njegovu rasprostranjenost utječu vlaga zraka, temperatura i smjer vjetra. Ono što bi sada bilo dobro da posve očisti zrak od peluda je jedan pravi ljetni pljusak, jer trenutačno stanje s 274 zrnca ipak znači visoku koncentraciju peluda u zraku, posebice ako znamo da je sve iznad 30 zrnaca problematično za alergičare“, objašnjava mr.sc. Zdenka Šušić iz ZZJZ-a.

Liječnici napominju i kako je dobro kod alergije na ambroziju to što s godinama postaje sve blaža, i to zato što slabi imunosni nadzor organizma. “To je dobro za alergijske bolesti, jer organizam ne reagira odmah. No, slabljenje imunosnog aparata zasigurno nije dobro u borbi protiv tumora i limfoma”, upozorava dr.sc. Višnja Prus, pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek.

[blockquote]Danas Akcija kod kolektora

Dva brata, Duško i Boško Rudež, sa svojim udrugama danas će krenuti u 86. akciju borbe protiv ambrozije. Ona će početi u 18.30 sati u blizini kolektora u Vinogradskoj ulici, dijelu grada s najvećom koncentracijom te alergene biljke. Svi koji se žele priključiti akciji trebaju se okupiti petnaest minuta prije u Crkvenoj ulici ispred kućnog broja 42. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj 091/787-73-14.[/blockquote]

TEKST: Nefreteta Z.EBERHARD (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari