VIDEO: Mi smo Edgar i Johan, jedine žirafe u Hrvatskoj i od sutra nas možete posjetiti u Zoo vrtu Osijek

22 godine bio je osječki Zoološki vrt bez žirafa. Stigla su sinoć dva najavljena mužjaka. Posjetitelji zoološkog vrta moći će ih vidjeti već sutra od podneva.

22 godine bio je osječki Zoološki vrt bez žirafa. Stigla su sinoć dva najavljena mužjaka. Posjetitelji zoološkog vrta moći će ih vidjeti već sutra od podneva. Upoznajte Edgara i Johana, jedine žirafe u Hrvatskoj.


Ove žirafe krenule su iz Češke jučer u 6 sati, a stigle u Osijek kasno sinoć. Nakon 17-satnog puta dugo su spavale, a čim su se probudile, tu je bila STV ekipa kako bi vam donijela ove ekskluzivne snimke.
Polubraća Edgar i Johan još uvijek su jako nepovjerljivi prema ljudima i u priličnom šoku zbog dugog puta koji su proveli, dakako na nogama. Ovim je završena jedna lijepa priča i pregovaranje oko dolaska žirafa u Osijek koje je potrajalo 6 mjeseci. Svaka od žirafa koštala je oko 10 tisuća eura.  

Edgar i Johan, kao i sve žirafe, vole brstiti bagrem i vrbu, obožavaju sijeno lucerne i djeletinsko-travne smjese. Dnevno će jedan od ove dvojice polubraće pojesti 15 kilograma razne hrane. Osim toga, jedu sitno nasjeckano voće i povrće, posebice jabuku, ciklu i kupus. Nastambu još nisu napuštali, a to će, najavljeno je, učiniti sutra.

U Zoološkom vrtu podsjećaju posjetitelje da je hranjenje kako žirafa, tako i svih ostalih životinja strogo zabranjeno. Jedine žirafe u Hrvatskoj, iako su tek stigle, već su pronašle pokrovitelja.

22 godine nije bilo žirafa u osječkom Zoo vrtu, a zbog uništene dokumentacije i ne zna se pouzdano što se dogodilo sa prijeratnim žirafama i jesu li uistinu stradale uslijed granatiranja Osijeka. Edgaru i Johanu, koji bi mogli poživjeti i 35 godina, poželimo dug i sretan život u osječkom Zoo vrtu. U Unikomu se nadaju kako će novi stanovnici Zoo vrta uskoro postati grupa lemura.
Kamere STV-a prve su danas snimile novopridošle žirafe u osječki zoološki vrt. Opširnije pogledajte u VIDEO prilogu:

VIDEO:

FOTO: Marin Ćurić

TEKST: STV – www.stv.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari