Grad Osijek od Eurodoma potražuje gotovo 3 milijuna eura

Poskupljenje grijanja bila je glavna tema i na jučerašnjem sastanku u osječkoj gradskoj upravi, s kojeg je poručeno kako grad neće pristati na nepravedno povećanje cijena. Najavljeno je i kako će gotovo dva milijuna Eura grad potraživati od tvrtke Eurodom. Tolika je naime razlika između investicije grada u projekt Eurodoma i vrijednosti kulturnog centra koji bi grad trebao dobiti zauzvrat.

Prema ugovoru između grada Osijeka i Eurodoma vrijednost investicije kojom grad sudjeluje u realizaciji izračunava se na temelju ukupne površine građevina. Kada se sklapao ugovor očekivalo se kako će ta površina biti oko 32 tisuće metara kvadratnih, odnosno da će investicija grada biti oko milijun devetsto tisuća eura, pri čemu je grad trebao dobiti kulturni centar površine 1500 metara kvadratnih. Kako se površina građevina Eurodoma u međuvremenu gotovo udvostručila, na 3,6 milijuna eura narasla je i vrijednost investicije grada, koju vrijednost kulturnog centra više ne pokriva.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Eurodom napokon otvara svoja vrata[/span]

A još pet i pol milijuna kuna grad potražuje od Eurodoma i zbog smanjenja broja parkirališnih mjesta, odnosno manjeg broja garaža koje će biti dostupne građanima.

Na današnjem sastanku poručeno je i kako gradska uprava neće prihvatiti prijedlog o povećanju cijena grijanja za 37%. Gradonačelnik Bubalo kazao je kako se u HEP-u događaju čudne stvari naglasivši kako je kao razlog povećanju cijena naveden gubitak HEP toplinarstva. No, naglasio je gradonačelnik, HEP d.d. i HEP opskrba prošle godine ostvarili su dobitak od 100 milijuna Eura, a cijene struje nisu snižene.

Umjesto poskupljenja potrebno je napraviti preciznije analize poslovanja HEP-a, racionalizaciju poslovanja, smanjiti gubitke i bolje organizirati naplatu, čulo se na sastanku. Gradonačelnik Bubalo upozorio je i kako Vlada po svemu sudeći priprema zakon o energiji kako bi u nametanju poskupljenja zaobišla jedinice lokalne uprave.

A govora je danas bilo i o priznanju Brončani cvijet Europe koju je osvojio grad Osijek. Naglašeno je kako se radi o velikom uspjehu jer Osijek je u konkurenciji od 2700 gradova bio jedini nominirani grad izvan Europske unije te uz prvonagrađeni Bristol jedini veći grad.

Kolegij gradonačelnika donio je i rješenje o poništenju provedenog te raspisivanju novog natječaja za izradu spomenika doktoru Franji Tuđmanu na trgu Slobode, budući da niti jedno od 11 pristiglih rješenja nije zadovoljilo kriterije ocjenjivačkoga suda.

Tekst i video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari