Suradnja Pforzheima, Vicenze i Osijeka

Gradonačelnik Krešimir Bubalo boravio je u radnom posjetu u njemačkom “gradu zlata” Pforzheimu. Suradnja Osijeka i Pforzheima intenzivna je još od 1991. godine, kada se u jeku najvećih ratnih stradanja Pforzheim iskazao iznimnom humanošću na djelu te je u tom gradu prikupljeno 59 kamiona tegljača pomoći za ratne stradalnike u Osijeku.


Radnom sastanku u Pforzheimu nazočili su i predstavnici talijanskog grada Vicenze, koja je kao i Osijek grad prijatelj Pforzheima. U dogledno vrijeme u planu je potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i Grada Vicenze, koji se isto tako u ratnim stradanjima Osijeka iskazao iznimnom humanošću i solidarnošću.

Ovaj zajednički sastanak predstavnika triju prijateljskih gradova bio je prilika za utvrđivanjem Plana i programa zajedničke suradnje u idućoj godini. Neke od točaka o kojima se raspravljalo je izložba poznatog talijanskog fotografa Pasqualea Minardija, koji živi i radi u Pforzheimu, a veliki je i prijatelj Osijeka. Dogovoreno je predstavljanje Pforzheima i Vicenze na idućim Danima vina i turizma u svibnju 2013. godine, a kako su i Vicenza i Pforzheim gradovi poznati po tradiciji obrtništva i izrade nakita te imaju razvijenu kreativnu industriju, odlučeno je povezati ove potencijale s potencijalima grada Osijeka, koji putem Dječjeg kazališta, udruge Breza i “Zemlje bez granica”, Umjetničke akademije, Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn te drugih ustanova, ali i samostalnih umjetnika te obrtnika razvija bogatu ponudu manifestacija, festivala i drugih raznih događanja u kojima potencijal “kreativne industrije” grada Osijeka dolazi u potpunosti do izražaja. Osim toga raspravljalo se i o mogućnosti gostovanja osječkog HNK s predstavom Ivane Šojat Kući “Unterstadt” te o mogućnosti organizacije izložbe fotografija vezanom uz njemačku zajednicu u Osijeku u prošlosti te o nastupu “Lipe” u Pforzheimu u rujnu ove godine.

Ovom prigodom ujedno je upriličena i izložba fotografija
poznatog osječkog fotografa Marina Topića u prostoru Kuće kulture Osterfeld Pforzheim, a izložba kojoj su nazočili predstavnici Grada Osijeka, Grada Vicenze te domaćini Grad Pforzheim predstavljena je pod nazivom “Hrvatski grad prijatelj Osijek u ratu i miru”. Na otvorenju izložbe uz predstavnike Grada Osijeka, Pforzheima i Vicenze, te autora izložbe Marina Topića bili još i Dražen Kušen, predsjednik Hrvatsko-njemačkog društva Osijek, nadalje Ante Cicvarić, generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu, brojni drugi predstavnici kulturnog i javnog života u Pforzheimu, kao i brojni Hrvati koji tu žive i rade. Svečanost otvorenja izložbe dodatno je svojim nastupom začinio još i KUD “Zagreb” iz Karlsruhea.

IZVOR: www.osijek.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari