Ekološki javni prijevoz u Osijeku!

Već sada dobar dio javnog prijevoza u Osijeku čine tramvaji na električni pogon, no prema najavama iz GPP-a u bližoj budućnosti se očekuje i nabavka novih autobusa koje bi pokretali alternativni izvori energije.

Već sada dobar dio javnog prijevoza u Osijeku čine tramvaji na električni pogon, no prema najavama iz GPP-a u bližoj budućnosti se očekuje i nabavka novih autobusa koje bi pokretali alternativni izvori energije.

Kako navodi Glas Slavonije, direktor GPP-a Igor Medić kaže da ideja o nabavci vozila pokretana alternativnim gorivima nije novost. Nova vozila se planiraju kupiti uz pomoć pretpristupnih fondova Europske unije. Shodno tome već su ostvareni prvi koraci prema tom projektu te je kontaktirano Ministarstvo prometa i najavljeno prijavljivanje projekta za nabavku vozila.

Što se tiče postojećeg voznog parka, većina vozila je kupljena preko leasinga, što znači da preinake na njima nisu dopuštene. Inače vrijedi spomenuti kako iz GPP-a kažu da je autobusni prijevoz isplativiji nego tramvajski, prije svega zbog troškova održavanja infrastrukture, no hodanje ukorak sa modernim trendovima sve više nameće potrebu o ekološkoj svijesti ispred profita.

Nova vozila bi tako bila pokretana stlačenim plinom – tzv. CNG-om, te bi time bila uz bok onima koja se već nalaze na cestama Zagreba i Rijeke.
Putnike će zanimati hoće li ove promjene utjecati na promjenu cijena karata, no iz GPP-a poručuju kako poskupljenja najvjerojatnije neće biti.

Vrijedi stoga spomenuti i primjer osječkog Panturista koji obavlja lokalni i međugradski prijevoz u Osječko – baranjskoj županiji, čiji veći dio prigradskog voznog parka pokreće biodizel. U Panturistu su se odlučili na ovo alternativno gorivo prije otprilike godinu dana, a osim ekološke koristi i doprinosa svakako vrijedi istaknuti i financijsku isplativost – naime cijena biodizela je za oko 30% niža od klasičnog diesela, zbog čega su u Panturistu, usprkos ovogodišnjim divljanjima cijena goriva, uspjeli održati cijene karata nepromijenjenima još od početka 2011. godine.

Tekst i foto: Marko Banić (SiB.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari