Sve manje građana priprema zimnicu

Unatoč umjerenim cijenama, pala je prodaja voća i povrća na osječkoj glavnoj tržnici. Prodavači se žale da građanu kupuju samo najpotrebnije namirnice.

Unatoč umjerenim cijenama, pala je prodaja voća i povrća na osječkoj glavnoj tržnici. Prodavači se žale da građanu kupuju samo najpotrebnije namirnice.

Prodavač Suad Topalović za Glas Slavonije kaže kako su najtraženiji luk i krumpir, a od ostalog povrća – brokula, po cijeni od pet kuna za komad. Šljive za pekmez poskupjele su sa šest na osam kuna, a prodavači tu promjenu cijena tumače krajem sezone šljiva. S druge strane, šipak, kojemu je prošlotjedna cijena bila 12 kuna, snižen je na deset kuna, a cijene ostalog voća nisu se mijenjale. Mandarinke i breskve i dalje se mogu pronaći za deset kuna po kilogramu, dok je cijena krušaka pet kuna po kilogramu.

Od ovog tjedna možete kupiti i kesten, cijena mu je između 15 i 20 kuna po kilogramu.

Nastavlja se i trend odustajanja od spremanja zimnice. Prodavači na Veletržnici nude obilje povrća za spremanje zimnice, ali kažu da nema kupaca kao prije.

Ljudi nemaju novca, i za sada je prodaja jako slaba, ali ipak nešto više prodamo u Osijeku nego kod kuće. Kad zbrojim sve troškove, ostane za preživljavanje. Svaka tri mjeseca mjesto na Veletržnici plaćam 1.210 kuna, a svaki dan plaćam 90 kuna ulaz za kombi, veliki su to troškovi, a prodaja je sve slabija”, kaže za Glas Slavonije prodavač iz Slatine.

Za staklenu ajvara u trogivni treba izdvojiti prosječno 20 kuna, dok se ista može kod kuće napraviti za samo 8 kuna.

Ako se usporede cijene povrća s veletržnice i one gotovih proizvoda u staklenkama na policama trgovačkih centara, još uvijek se isplati praviti zimnicu u vlastitom domu. Zašto Osječani onda to sve rjeđe čine?

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari