Učenice u osječkim srednjim školama ne smiju se oblačiti provokativno

Iako učenici u Hrvatskoj nemaju posebno određena pravila odijevanja, niti posebnu školsku odjeću kao u nekim zemljama, ravnatelji i pedadozi ističu kako ipak moraju biti odjeveni pristojno i u skladu sa svojim godinama.

Nema ništa loše u tome ako se učenici odijevaju u skladu s modom i prema vlastitom ukusu sve dok je ta odjeća prikladna za školu – navodi za Glas Slavonije pedagog osječke Druge gimnazije Dario Oesterreicher.

Slično je i u osječkoj Trećoj gimnaziji.

Prema etičkom kodeksu Treće gimnazije, učenici moraju biti pristojno odjeveni, što znači da se ne mogu odijevati prekratke suknje ili hlačice, niti odijevanjem smiju provokativno djelovati na kolege i profesore. U iznimnim situacijama takvi se problemi uvijek rješavaju razgovorom i osvješćivanjem učenika – kaže ravnateljica Snježana Barabaš Seršić.

Nešto stroža pravila odijevanja imaju osječke strukovne škole. Tako primjerice medicinari na početku svake školske godine budu upoznati s kućnim redom koji jasno navodi da se kratke suknje, hlačice ili majice na bretele ne mogu nositi na nastavi pa su učenici svjesni što znači biti pristojno odjeven.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek također će biti upozoreni ako budu oskudno ili provokativno odjeveni, međutim važnija je činjenica da vježbe ne mogu odrađivati našminkani, s dugačkim noktima ili bez kape na glavi jer su u svakom trenutku u doticaju s hranom.

Naš najčešći problem danas su neprikladne frizure i neprimjerene slike i natpisi na majicama, a kada i dođe do ovakvih situacija, prvo ih pokušamo riješiti razgovorom jer svi učenici moraju biti svjesni da je pristojan izgled osnova dobrog trgovca, ističe  za Glas Slavonije Ivica Mršo, ravnatelj Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari