HERA odobrila poskupljenje grijanja od 37%

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izjavio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić danas u Rovinju.

Pudić je objasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva. Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela, temeljem važećeg zakona, odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje.

Međutim, na snagu će ovih dana, nakon objave u Narodnim novinama, stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA.

U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti zahtjev, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu. Trenutne zakonske promjene vjerojatno će malo odgoditi poskupljenje toplinske energije.

[span class=attention]HEP u Osijeku traži poskupljenje grijanja za 37%, a iz Osijeka poručuju: To je pljačka![/span]

Po novom zakonu, lokalna samouprava nema ništa oko odlučivanja o visini tarifnih stavki, već će odluku o tome donositi HERA, objašnjava Pudić.

‘Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan‘, rekao je Pudić.

Izvor: Tportal

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari