Muslimani obilježavaju svoj blagdan – Kurban Bajram

Diljem svijeta pripadnici islamske vjeroispovijesti obilježavaju svoj najveći blagdan, Kurban ili Hadži Bajram. Ove godine Bajram se obilježava od 26. do 29. listopada.

Kako se za ovaj Bajram prinosi žrtva – kurban, Bajram se naziva Kurban Bajram, ali naziva se i Hadži Bajram, jer upravo u ovo vrijeme obavlja se hadž – hodočašće Meki i Medini, peta temeljna zadaća svakog muslimana da posjeti sveta mjesta barem jednom u životu, ako je u mogućnosti.

U Medžlisu islamske zajednice Osijek Bajram je dočekan na svečan način. Nakon jutarnje molitve (Sabah namaza), Enes ef. Poljić vjernicima je držao predavanja. Posebno iznenađenje za sve vjernike bio je novoosnovani zbor. Naime, u sklopu nastave vjeronauka učenici su uvježbali nekoliko ilahija (pobožnih pjesmi) kojima su danas upotpunili i uljepšali Bajramsku svečanost.

Nakon što su učenici izveli ilahije, čestitali su Bajram svim vjernicima na hrvatskom, albanskom, arapskom i romskom jeziku, a potom pročitali bajramsku poruku i čestitku predsjednika Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, muftije zagrebačkog, dr. Aziza ef. Hasanovića.
Uslijedila je glavna bajramska molitva, a nakon nje međusobne čestitke. Svim sudionicima u današnjem nastupu sa zborom uručeni su prigodni pokloni kao znak zahvalnosti i uspomena, a uručila ih je saborska zstupnica Medžlisa Osijek u Saboru islamske zajednice u Hrvatskoj Senada Hodžić.



Polaznici islamskog vjeronauka, Enes ef. Poljić te predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Osijek Sejdula Aliti svim muslimankama i muslimanima u Slavoniji i Baranji poželjeli su sretan Bajram riječima: Bajram šerif mubarek olsun!

Tekst: Amra Hodžić/SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari