VIDEO: Osječani prošetali grobljima i saznali brojne legende

Groblje svete Ane u Osijeku možda nije najveće i najstarije, ali je zasigurno među sugrađanima najpoznatije. Upravo ovdje počivaju mnogi poznati i ugledni arhitekti, znanstvenici i umjetnici, kao što su Pajo Kolarić, Viktor Axmann, Dragutin Neuman i drugi. 

Koja još zanimljiva imena i znamenitosti čuva ovo mjesto, doznali smo u turističkoj šetnji osječkim grobljima koju na Dušni dan tradicionalno organizirao Vlado Pest!

Ni hladna jesenska kiša nije spriječila velik broj Osječana da obiđu groblje svete Ane i upoznaju koje sve zanimljivosti ono skriva. Gotovo svaki grob ovdje ima svoju povijest, tako da zanimljivih priča i podataka ne manjka. A jedan takav zasigurno je i taj da se upravo ovdje nalazi grob Hrvatskog narodnog kazališta, jedini takav u Hrvatskoj.

Na ovom groblju možemo vidjeti i posljednja počivališta brojnih poznatih Osječana koji su obilježili politički, kulturni i društveni život grada.

U gradu na Dravi inače, postoji desetak grobalja. U odnosu na broj stanovnika, vodeći smo u Europi, kaže Pest.

Na ovom najpoznatijem osječkom groblju svete Ane sahranjeno je oko sto tisuća duša. A o njemu bi se moglo još puno toga reći. Svi zainteresirani morat će pričekati blagdan svete Ane kada će Vlado Pest ponovno organizirati turističku šetnju ovim grobljem.

Pogledajte više u video prilogu STV-a…

Tekst i video:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari