VIDEO: Drava buja, Osijek siguran

Vrh vodenoga vala rijeke Drave, koji je jučer iz Slovenije stigao u Hrvatsku i kulminirao kod Varaždina, ne bi trebao ugroziti područje Osječko-baranjske županije.

Vodostaj Drave kod Osijeka jučer je iznosio oko 130 centimetara, a da bi se rijeka izlila, trebao bi narasti gotovo 4 metra. To se, prema procjenama Hrvatskih voda, ne bi trebalo dogoditi.

Na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na snazi su pripremne mjere obrane od poplava, a koje bi se ovisno o vodostaju narednih dana mogle promjeniti u redovne mjere obrane od poplava, dok su izvanredne malo vjerojatne. Trenutačno nema kritičnih točaka, a vrh vodenog vala tek se očekuje.

Sam Dunav je trenutačno relativno nizak i prema dostupnim podacima ne bi trebao porasti toliko da bi bitno loše utjecao na utok dravskog vodnog vala.

Inače Drava kod grada Osijeka najviši vodostaj u 200 godina koliko se provde mjerenje imala je 65 godina kada je izmjeren vodostaj 542 centimetra, nakon toga visok vodostaj izmjeren je prije 40 godina, no ovoga puta on se ne očekuje.

Tako da mjesta za paniku nema, i ako nas priroda ne odluči dodatno iznenaditi ovaj vodeni val za područje Osijeka i Osiječko-baranjske županije trebao bi proći bez poplava i šteta koje one mogu sa sobom donijeti.



Tekst i video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari