U školama se štedi i na kredama i spužvama!

U posljednje dvije godine novac za režije ili kupnju potrošnog materijala u svim školama gotovo je prepolovljen.

Tisuće kuna razlike mjesečno rezultirale su poražavajućom činjenicom da u nekim školama u gradu uopće nema ni toaletnog papira, stoga su neke škole prisiljene od učenika zatražiti 50 kuna mjesečno za toaletni papir!

U Strojarsko tehničkoj školi u Osijeku štedi se tako i da su ukinuta službena putovanja, seminari, no srećom za toaletni papir još imaju novaca.

Ovako nije bilo ni u vrijeme Domovinskog rata! Iznos koji dobiva škola je smanjen za osamnaest tisuća kuna mjesečno! Srezali smo troškove telefona, a primjerice, projektor koji danas pripada normalnom školskom standardu i stoji 2.500 kuna mi ne možemo kupiti. Ili recimo, dogodi se kvar fotokopirnog stroja i mi od 14.000 kuna, koliko dobivamo mjesečno trebamo platiti popravak. Kako? Duboko se nadam da nećemo dotaknuti dno pa da učenicima ukinemo i toaletni papir“, kaže za Glas Slavonije Ivan Kuleš ravnatelj škole.

Slične mjere štednje su i u Osnovnoj školi Ivan Filipović, gdje je sve manje novca za krede, spužve, toaletni sapun, papir i sve ostalo bez čega škola ne može funkcionirati.

[blockquote] KREŠIMIR BUBALO: SUSTAV JE NEODRŽIV!Proteklih godina imamo značajno smanjenje iznosa iz proračuna države, a najave da će sljedeća proračunska godina biti umanjena za deset posto u vrijeme kad su cijene energenata više za 30-ak posto, smatramo neprimjerenim. Može doći do toga da u sljedećoj godini računi nekih škola odu u blokadu.“[/blockquote]

Opširnije o štednjama u osječkim školama pročitajte u Glasu Slavonije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari