Unikom gradi kompostanu

Uz Biljsku cestu Unikom će graditi kompostanu za biološku obradu otpada...

Uz Biljsku cestu Unikom će graditi kompostanu za biološku obradu otpada. Unikomova prazna parcela uz Biljsku cestu uskoro bi trebala biti pretvorena u pogon za biološku obradu otpada – kompostanu, kaže Tatjane Elez, glasnogovornica Unikoma za Glas Slavonije.

Takav objekt značajan je za zbrinjavanje biorazgradivog otpada iz kućanstava i s javnih zelenih površina, a prikupljanjem i ponovnim iskorištavanjem zelenog otpada smanjuje se količina otpada koji se odlaže na deponij Lončarica.

U kompostani će završiti i otpad koji građani odlažu u posebne vreće za zeleni otpad, a na taj je način prošle godine prikupljeno 90 tona biljnog otpada. Građanima je lani podijeljeno ukupno 40.000 vreća, a iste brojke u Unikomu očekuju i ove godine.

“Izrađena je tehnička dokumentacija, ishođena potvrda glavnog projekta, te je u fazi gradnja 500 metara pristupne ceste. Građevina za biološku obradu otpada nalazit će se na parceli ukupne površine 22.000 četvornih metara, a nakon gradnje ona će se koristiti za zbrinjavanje biorazgradivog otpada s područja grada Osijeka, a s obzirom na svoje kapacitete, u daljnjoj perspektivi bi vrlo brzo mogla dobiti i regionalni karakter”, kaže Elez za Glas Slavonije.

Građani Osijeka koji uređuju svoja dvorišta i prostore ispred kuća mogu besplatno preuzeti osam vreća za zeleni otpad godišnje – četiri u proljetnoj te četiri u jesenskoj sezoni. Pokaže li se potreba za više od toga, svaka dodatna vreća stoji dvije kune i može se kupiti na blagajni Unikoma.

Više pročitajte u Glasu Slavonije…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari