VIDEO: Hrvatskoj je potrebna decentralizacija

Predsjednik RH Ivo Josipović svečano je otvorio 4. susret gradonačelnika i poduzetnika u Hotelu Osijek u organizaciji Udruge gradova, Lidera i Madisona.


Ovaj Susret, u okviru kojeg su 8 . i 9. studenoga održane panel diskusija na temu Partnerstvo poduzetnika i gradova, Zeleni koncept i energetski učinkoviti gradovi, Razvoj hrvatskih regija i EU fondovi, okupio je više od 200 sudionika, od kojih i 36 gradonačelnika.

Cilj skupa je kroz razmjenu iskustava gradonačelnika i poduzetnika utvrditi na koji način gradovi mogu pomoći u stvaranju poduzetničke klime, ali i kako poduzetnici mogu potaknuti razvoj lokalne zajednice. Tražili su se modeli kako unaprijediti suradnju gospodarstva i jedinica lokalne uprave, konkurentnost gradova, pospješiti upravljanje i privući investicije.

U jednoj od rasprava na temu Investicije u jedinicama lokalne samouprave, kao i u samom otvorenju, sudjelovao je i gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je i ovom prigodom govorio o osječkom primjeru stvaranja uvjeta i pozitivnog ozračja za razvoj poduzetništva u Gospodarskoj zoni Tenja, a uskoro i u Industrijskoj zoni Nemetin.


U sklopu programa bila je i aktualna priča o prostornim planovima, a predavanja na tu temu održao je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

[blockquote]Drugi dan Susreta gradonačelnika i poduzetnika
Razvoj hrvatskih regija i Europski fondovi bile su teme drugog dana Susreta gradonačelnika i poduzetnika kojemu je ove godine domaćin Grad Osijek. Održano je nekoliko predavanja te okrugli stol na temu regionalne politike Hrvatske. Regionalizacija je proces koji je za Hrvatsku važan, naglasio je predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel. Bez jakih regija, bez poticanja regionalnog razvoja, neće biti ni razvoja Hrvatske, kazao je.[/blockquote]

TEKST: Jasenka Mađarević (www.osijek.hr), www.stv.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari