Država školama smanjila sredstva, a troškovi sve veći

Osječke osnovne škole ostale su bez novca za redovito održavanje. Država je naime, smanjila decentralizirana sredstva za školstvo, a s druge strane cijene eneregenata narasle su za oko 30 posto. Takva situacija je neodrživa, poručili su danas iz Gradske uprave.


Osječke osnovne škole učinile su maksimalne napore da smanje svoje troškove, kazao je prvi čovjek grada Krešimir Bubalo, no više od toga ne ide. Novca iz državne blagajne sve je manje, a troškovi su sve veći. Rješenje za pokrivanje novčane rupe u osnovnom školstvu zasada su pronašli, ali pitanje je što će biti nagodinu, posebice jer su najavljene nove racionalizacije.

KREŠIMIR BUBALO – gradonačelnik Osijeka
Racionalizirat se mogu državna poduezća, ima prostora za racionalizaciju u puno segmenata društvenog života Hrvatske, ali u osnovnom školstvu u isto vrijeme dok premijer diže cijene za struju, plin, toplinsku energiju i to za 30-ak posto ne može se u isto vrijeme dok dižete cijene smanjivati sredstva na milijunskim razinama.

Sljedeće godine, upozorava Bubalo, ravnatelji osnovnih škola i uz makismalnu potporu jedinica lokalne uprave neće moći platiti  svoje obveze. A problema s financiranje svojih obveza ima i država. GPP-u još uvijek nije plaćen prijevoz učenika za rujan i listopad.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari