Sutra u Osijeku prosvjed zbog ukidanja vlakova za Mađarsku

Autobusne linije s Mađarskom ukinute su odavno, a HŽ sada ukida i vlakove, tako da za odlazak u Mađarsku osobni automobil ostaje kao jedini izbor.

Najviše pogođeni ovom odlukom Hrvatskih željeznica biti će mladi koji studiraju u Mađarskoj, ponajviše u Pečuhu i Budimpešti. Takvih je po nekim procjenama čak stotinjak i ovo će sigurno uvelike opteretiti njihov kućni budžet.

Ogorčeni ovom odlukom, članovi Zajednice mladih Mađara, za sutra (petak) u 16h na osječkom željezničkom kolodvoru organiziraju prosvjed.

Prema informacijama koje imam, na prosvjed će doći minimalno stotinjak ljudi. No znatno više, čak njih 800, potpisalo je peticiju kojom su izrazili neslaganje s odlukom HŽ-a – kaže za Glas Slavonije Monika Molnar-Ljubić, potpredsjednica Zajednice, napominjući kako je svjesna da peticija neće ništa promijeniti, ali će masa ljudi na kolodvoru, nada se, možda ipak utjecati na nadležne.  

Članovi njezine udruge od HŽ-a su tražili obrazloženje ukidanja spomenute linije, ali odgovor ih nije zadovoljio iako je bio očekivan.

Rekli su da je vlak nerentabilan, što mislimo da nije točno. Nisu odgovorili na pitanje kako će učenici i studenti odlaziti na školovanje – tvrdi Monika, dodajući da nije riječ samo o učenicima i studentima nego i o velikom broju ostalih putnika.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Od 1. siječnja poskupljuju karte za vlak[/span]

Njezinoj tvrdnji u prilog ide neslužbena informacija kako mjesečno tom linijom prometuje u prosjeku 1.500 putnika.

Ova odluka utječe i na stanovnike Bosne i Hercegovine. Ukinuta je izravna povezanost vlakom Sarajeva i Budimpešte, po prvi put još od Austro-Ugarske te dvije zemlje neće imat izravnu željezničku povezanost.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari