50 godina osječke Tržnice

Tržnica d.o.o. Osijek posebnim je programom obilježila 50. obljetnicu postojanja. Prije točno 50 godina ovo je trgovačko društvo formalno registrirano kao tvrtka za organizaciju i održavanje tržnica na malo.


U povodu obljetnice gradonačelnik Krešimir Bubalo i župan Vladimir Šišljagić, uz direktora Tržnice d.o.o. Željka Krivića, uručili su 35 potvrda-certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka”.
Certifikat se dodjeljuje svakom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nakon što nadležno županijsko Povjerenstvo utvrdi kako je proizvođač doista proizveo poljoprivredne proizvode ili prerađevine na svom gospodarstvu. Porijeklo i kvalitetu proizvoda jamči Komisija koja obilazi gospodarstva, a sastavljena je od predstavnika Tržnice d.o.o. Osijek i Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe Osječko-baranjske županije.

Certificiranim proizvođačima uručene su pregače i majice zelene boje s logom “Proizvod hrvatskog seljaka”. Zaštita plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda promovirana ovom akcijom, pokušat će na još jedan način približiti kupcima mogućnost izbora. Isticanjem certificiranih proizvođača kupac može izabrati između proizvoda za koje postoji garancija da su proizvedeni na označenim OPG-ima (obrtima, tvrtkama) i onih ostalih proizvoda. Cjelokupni projekt pokrenula je Udruga hrvatskih tržnica (UHT) i Zajednica udruga hrvatskih povrćara još 2006. godine s ciljem označavanja povrćarskih kultura proizvedenih na području Republike Hrvatske, a koje se izravno na ovlaštenim tržnicama nude potrošačima. Oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka” registrirana je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH kao zajednički i jamstveni žig. Vlasnik Oznake je Udruga hrvatskih tržnica.


Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača te istaknuti važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora. Također, cilj je stjecanje povjerenja kupaca u domaće, svježe i zdravo voće i povrće koje na tržnici nude certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Uručivanjem certifikata o proizvodnji voća i povrća te još ponekih proizvoda sastavni je dio projekta promicanja domaće poljoprivredne proizvodnje te prodaje voća i povrća garantiranog teritorijalnog porijekla.

IZVOR: www.osijek.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari