Istraživanje GPP-a: Putnici im dali četvorku, a kako bi dobili peticu uvode audio-video nadzor

Treću godinu zaredom Gradski prijevoz putnika proveo je istraživanje o svojim uslugama. Na uzorku od 400 ispitanika, pokazalo se kako su putnici GPP-u dali čvrstu četvorku.

Najbolju ocjenu, gotovo čistu peticu, dali su umirovljenici, a ako se pogleda kvartovski, najzadovoljniji gradskim prijevozom su stanovnici Juga 2.

“Ovo ispitivanje provodimo kako bismo uočili nedostatke i u našem radu ih otklonili, trudimo se odgovoriti svima na njihove upite i tako biti čim bolji,” rekao je Igor Medić, direktor GPP-a.

Ocjenjivalo se inače u nekoliko kategorija i to od razine zadovoljstva pojedinim dimenzijama usluge GPP-a (ljubaznost zaposlenika, točnost i pridržavanje rasporeda, urednost i čistoća vozila, kvaliteta vožnje putnika te pokrivenost Osijeka javnim prijevozom) te zadovoljstvo cijenom. Naravno, htjelo se saznati i komentare, prijedloge i sugestije samih korisnika.

Najveći broj ispitanika bio je iz kategorije umirovljenika te učenika i studenata s obzirom da oni najviše i koriste usluge javnoga prijevoza, a većina ispitanika usluge GPP-a koristi nekoliko puta tjedno.

Također, utvrđeno je i kako velika većina putnika, njih čak 80% koristi nekakvu vrstu kartice za prijevoz, bilo da se radi o mjesečnoj iskaznici ili Butri koju redovito nadopunjavaju. Taj postotak je i veći kada su u pitanju umirovljenici, pa tako njih 92% koristi mjesečni pokaz. Podjednako osim toga putnici koriste i tramvaj i autobus.

Na ljestvici od 1 do 5 putnici putnici su ocjenili i različite dimenzije usluge javnoga prijevoza pa su tako najzadovoljniji pokrivenošću grada dok su ostale usluge ocjenjene solidnom četvorkom.

Najbolju su ocjenu dali naravno umirovljenici dok su najnezadovoljniji učenici i studenti koji su GPP ocjenili prosječno sa 3,66.

Kada je u pitanju nepravilnostima u postupcima djelatnika GPP-a, iste je primjetilo 14,7% ispitanika, a najviše pritužbi ide na račun vozača (u 80% slučajeva) te kontrolora.

Zanimljivo, kada je u pitanju cijena usluge, čak 58% ispitanika smatra kako je cijena realna kada su u pitanju mjesečne karte, dok 55% smatra kako je cijena previsoka kada su u pitanju jednokratne karte.

Veliki broj primjedbi odnosio se primjerice i na zatvaranje vrata putnicima “ispred nosa”, a zašto je to tako pojasnio je direktor Medić:

“Kada bi vozači uvijek čekali putnike koji trče i slično, vozni red bi značajno kasnio, a u vrijeme najvećih gužvi to bi značajno poremetilo naš rad. Zato molimo putnike za razumjevanje jer uvijek dolazi drugi tramvaj.”

Saznali su i neke od komentara putnika pa tako donosimo nekoliko najzanimljivih: 

 “Sniziti cijenu dnevne karte ili uvesti kartu koja vrijedi cijeli dan”

“Neki ljudi sporije izlaze – vozač treba sačekati da izađu”

“Ne trebate puštati dječji program ujutro kada male djece nema u tramvaju”

Kako bi poboljšali svoje usluge, uprava GPP-a odlučila je u 2013. u vozila uvesti audio-video nadzor. Osim toga zaštiti će se tako i putnici i djelatnici, a poboljšati će se i protočnost prometa. 

Cijena uvođenja sustava iznositi će oko 7 tisuća kuna po vozilu, a osim pomoći kada je sigurnost u pitanju, nadzor će pomoći i kod prometnih nesreća te ostalih situacija kada je javni prijevoz u pitanju.

Smanjiti će se samim time i broj neljubaznih djelatnika, ali zasigurno i broj neljubaznih putnika.

Istraživanje je inače za GPP provela tvrtka Audeo, a cijena istraživanja bila je 11 000 kuna.

{edocs}http://www.gpp-osijek.com/web/documents/analiza_gpp_2012.pdf, 495,345,link{/edocs}

Tekst: T.M./SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari