Uskoro uređenje jednog od najzapuštenijih osječkih trgova

Čelnici grada staru su godinu zaključili radno, održan je 120. kolegij gradonačelnika s dvadesetak točaka dnevnoga reda, među kojima je i financiranje osječkog HNK s 13 milijuna i 300 tisuća kuna u što su uključena i sredstva za obnovu pročelja zgrade.


Nakon završetka arheoloških iskapanja
na Trgu Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi imenovan je i predstavnik Grada u Ocjenjivačkom sudu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga Vatroslava Lisinskog u Osijeku.

Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi već dugo je divlje parkiralište, a za kišnog vremena i prava kaljuža. Zapušten i zaboravljen, okružen derutnim zgradama, među kojima prednjači Caritasova, ruglo je barokne jezgre grada.
X045I.jpg

[blockquote]Uz Trg vatroslava Lisinskog i novi Hostel sa 150 ležajeva
Početak zajedničkoga projekta Grada Osijeka i Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza odgođen je – zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Podjsetimo, ugovor između gradonačelnika Krešimira Bubalo i predsjednika HFHS Marijana Polanšeka, potpisan je 2011. godine, čime se bivša Vojna pekara na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi (poznatiji kao “Caritas”), daje na korištenje u razdoblje od 35 godina s namjenom otvaranja velikog, suvremeno uređenog hostela sa 150 ležajeva.
Za projekt je već dobivena i lokacijska dozvola, ali će uslijediti stanka. Budući da Hrvatska 1. srpnja 2013. godine ulazi u EU, odlučilo se pričekati još malo, odnosno otvaranje strukturnih fondova, objašnjava za Glas Slavonije Zvonimir Prgomet, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

Dodaje i kako je ovakav razlog praktičan. Naime, iz IPA IIIc fonda mogu “povući” najviše oko milijun eura, dok će iz strukturnih fondova, uz kvalitetno predočen projekt i dokumentaciju moći dobiti oko četiri milijuna eura (otprilike 30 milijuna kuna), koliko im, po njihovom računu, treba za uređenje cijele zgrade i otvaranje hostela.

Ovakav hostel prijeko je potreban Tvrđi i Osijeku, i u turističkom i gospodarskom smislu, dok će njegova odgoda otvaranja isplatiti se u financijskom smislu.[/blockquote]
rblIa.jpg
Za kraj ove i početak nove godine gradonačelnik Krešimir Bubalo sugrađanima je poželio puno sreće, zdravlja i Božjeg blagoslova, zahvalio svima na suradnji te pozvao Osječane da Novu godinu dočekaju na Trgu Ante Starčevića.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari