Jedan od najpoznatijih osječkih restorana, i sigurno najstariji, nakon 116 godina rada stavio je ključ u bravu.
Taj je donjogradski ugostiteljski objekt počeo radtiti krajem 19. stoljeća, točnije 1896. godine, a ime je dobio prema obitelji Bendeković, vlasnicima objekta.
– Osnovni razlog zatvaranja Bendeka je moj odlazak u mirovinu. U obitelji, ali ni nitko na tržištu nije bio zainteresiran otkupiti moju tvrtku i nastaviti poslovanje – kaže za Glas Slavonije Branko Varenina, zakupoprimac resotrana od 1994. godine.
Restoran je bio poznat po slavonskim specijalitetima, a posebno čobancu koji se već godinama kuha po starom slavonskom receptu.
Poslije rata, a posebice za Vareninina upravljanja, 14 godina je bio restoran namijenjen uglavnom studentskoj populaciji.
– Tada i jesmo izgubili dio, nazovimo je tako, ozbiljne klijentele, koja nam se vratila od 2010. godine, ali iako su rezultati poslovanja svake godine bili u usponu, konkurencija i brzi tempo života, u kojemu gotovo više nema vremena za poslovne ručkove, učinili su svoje, ne skriva Varenina.
SiB.hr