Dok u ostatku Hrvatske broj ‘nevjernika’ raste, u Osijeku opada

Broj ateista, agnostika i skeptika u Hrvatskoj udvostručio se prema posljednjem popisu stanovništva. 2001. godine bilo ih je gotovo 100.000, dok ih je 2011. čak 195.893.

Zanimljivo, u Osijeku je situacija obrnuta. Broj agnostika i ateista sa 6.500 u 2001. smanjen je na 5.254 u 2011.

Smanjenje broja ateista i agnostika u gradu ne znači da smo mi konzervativna sredina, nego ima zdravorazumsko objašnjenje. U prvom redu postoji biološka selekcija, jer je velik broj starih komunista, partizana-ateista umro. S druge strane, naši osječki agnostici-ateisti, tzv. laktaši, posmještali su se u Zagreb, objašnjava za Glas Slavonije dr. Antun Šundalić, profesor sociologije na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Kriza velikih religija od katolicizma do islama vuče prema tome da će pripadanje religiji postati poput mode. Danas nosite jednu robnu marku, sutra drugu. Kada se dogodi mir među religijama, kada prestane konfesionalna pripadnost biti ključna odrednica identiteta osobe, onda će malo-pomalo izlaziti iz upotrebljive vrijednosti. Obrazovanje će postati dominantna vrijednost kojoj će svi težiti, a vjera će biti više ono porijeklo pripadanja, a ne identitet života, dodaje profesor.

Opširnije pročitajte na web stranicama Glas Slavonije.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari