Karta zagađenosti gradova: U Osijeku zrak relativno čist!

Britanski Guardian na svojim stranicama prije nekoliko dana objavio je kartu najzagađenijih gradova svijeta.


Kartu možete pogledati OVDJE!

Od europskih gradova najzagađenije je Sarajevo, koje je na mapi zagađenja označen sa crvenom bojom, što znači kako ima godišnju koncentraciju loših nepovoljnih čestica (PM10) veću od 372 mikrograma po kubnom metru.

Osijek je na karti označen sa žutom bojom koja označava do 50 mikrograma čestica po kubnom metru, što znači da je manje zagađen od Sarajeva, a u istom rangu sa Zagrebom i Rijekom. Razloga za paniku nema jer veći dio Europe označen je sa žutom i zelenom bojom što znači da se radi o relativno čistom zraku.

Titulu jednog od najzagađenijig gradova svijeta dobio je Peking. U proteklih nekoliko dana onečišćenje zraka u tom gradu dosegla je najvišu razinu, upozoravaju iz svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

– To je stvarno najveće dosad zabilježeno zagađenje, ne samo po službenim podacima nego i po onim zabilježenim u američkom veleposlanstvu u Pekingu, a neka susjedna područja u pokrajini Hebei su gora i od Pekinga, rekao je Zhou Rong koji se u Greenpeaceu bavi klimatskim promjenama.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari