Osječani predstavljali Hrvatsku na 50. obljetnici potpisivanja Elizejskog sporazuma

Vijest tjedna definitivno je velika proslava pola stoljeća uspostavljanja Francusko – njemačkog mira, odnosno Elizejskog sporazuma. U jeku istog događaja Francusko- njemački ured za mlade organizirao je konferenciju pod nazivom “50 years of German –French friendship in Europe – shaping the future together” u glavnom gradu Njemačke, Berlinu.

Od gotovo 500 prijavljenih, privilegiju sudjelovati u događaju imalo je samo 150 mladih politologa i pravnika, među kojima su i studenti Pravnog fakulteta u Osijeku – Tomislav Nedić i Romana Ćosić koji su predstavljali Republiku Hrvatsku. Osim predstavnika Francuske i Njemačke, a u cilju debatiranja za bolju europsku budućnost, organizatori su odlučili pozvati predstavnike iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, te predstavnike sjevernih afričkih država francuskog govornog područja: Alžira, Tunisa i Maroka kako bi svi zajedno predstavljali interese vlastitih država.

O iznimnoj važnosti i odličnoj organizaciji događaja dovoljno govori činjenica da su susretu prisustvovali trenutni francuski predsjednik François Hollande te njemačka kancelarka Angela Merkel. Vođe dviju država susreli su se zajedno sa svim njemačkim i francuski parlamentarnim zastupnicima u njemačkom parlamentu Bundestagu. U svojim su govorima, između ostalog, spomenuli te pohvalili rad konferencije na kojima su sudjelovali i naši, gore navedeni predstavnici. Poslije velike komemoracije, francuski predsjednik Hollande, njemačka kancelarka Merkel, ostali istaknuti političari te svi sudionici Konferencije imali su priliku prisustvovati fantastičnom koncertu Berlinskog simfonijskog orkestra u sklopu kojeg je svoj govor održao i aktualni predsjednik Savezne Republike Njemačke – Joachim Gauck. Osim navedenih istaknutih političara, naši su predstavnici zajedno sa svim ostalima, imali priliku u obliku debate razgovarati i s aktualnim predsjednikom njemačkog parlamenta dr. Norbertom Lammertom, glavnim tajnikom Francusko- njemačkog ureda za mlade dr. Markusom Ingelathom, njemačkom veleposlanicom u Francuskoj dr. Susanne Wasum- Rainer, francuskim veleposlanikom u Saveznoj Republici Njemačkoj Mariceom Gourdaultom- Montagneom te s predstavnicima Europske komisije u Berlinu. Na debatama je trebao biti prisutan i aktualni predsjednik francuskog parlamenta Claude Bartolone koji je dolazak morao odgoditi zbog snježnog nevremena koje potresa Europu ovih dana.



Naši su predstavnici predstavljali Republiku Hrvatsku u najboljem svijetlu vlastitom aktivnošću i entuzijazmom u svim debatama. “Naš je cilj, na istoj konferenciji, bio usmjeren na učenje te krajnju realizaciju francusko – njemačke reintegracije i rekoncilijacije u realnost te političke prilike današnje jugoistočne Europe. Isti će proces ovisiti samo o suradnji i pregovaranju između političkih vođa gotovo svih nacija jugoistočne Europe”– rekao je Nedić.

”Doista nam je bila iznimna čast biti izabran među 150 mladih u Europi koji su aktivno sudjelovali u događaju i proslavi koja je važna ne samo za Francusku i Njemačku kao vodeće zemlje Europske Unije, nego i za sve ostale zemlje. U svjetlu skorašnjeg ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju od iznimne je važnosti da se mladi iz Hrvatske sve više angažiraju u projektima koji vode stvaranju kontakata i sudjeluju u kreiranju Europske budućnosti, jer budućnost Europe je i naša budućnost” – dodala je Ćosić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari