Neka od napuštenih tvornica u Osijeku postati će Muzej industrije?!

Industrijska proizvodnja u Osijeku je mrtva, ali grad Osijek i Ministarstvo kulture žele sačuvati spomen  na bogato razdoblje koje je započelo još u 19. stoljeću.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na pitanje Glasa Slavonije trebala li Osijek dobiti Muzej industrijske kulturne baštine rekla je kako Osijek zaslužuje obnovu industrijske baštine.

Poznato je da je Osijek u 19. stoljeću bio jedan od gradova s najvećim industrijskim i gospodarskim razvojem u regiji. O tome svjedoči podatak da je u prvom generalnom štrajku, koji je paralizirao Osijek 1905., od 25.000 tadašnjih stanovnika, sudjelovalo više od 5.000 radnika. Velik broj tvornica Osijek je imao i u 20. stoljeću, pa je jedan dio grada dobio naziv – Industrijska četvrt.  Danas u Osijeku nema mnogo tvornica, ali je zato ostala bogata industrijska baština.

Ukoliko se u konačnici takav muzej i otvorio u funkciju bi se stavio primjerice objekt poput Kožare koja je trenutno leglo štakora i izvor zaraza. No za takav projekt biti će, kako kaže ministrica, potrebno da ima višenamjensku funkciju i to od one kongresne do zabavne.

Inicijativu je podržao i ravnatelj Muzeja Slavonije, Marko Grgur Ivanković koji kaže kako se u arhivi Muzeja već sada nalaze brojni potencijalni eksponati počevši od brojnih dokumenata do samih strojeva i alata kojima su se vrijedni radnici služili. Ravnatelj Ivanković smatra da u gradu ima mnogo napuštenih tvornica koje bi mogle poslužiti za prezentaciju građe, ali i drugih multimedijalnih sadržaja, poput koncerata ili predstava.

SiB.hr
Foto: Panoramio.com

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari