VIDEO: Pogledajte kako ispravno koristiti antibiotike

Antibiotici su donijeli revoluciju u povijesti, no vjerojatno su i lijekovi koji su najviše zloupotrebljavani.

I dan danas, mnogi misle da je antibiotik odgovor na sve, no to je velika zabluda. Ponekad, antiobiotik koji uzmemo na svoju ruku, bez konzultacija može ostaviti posljedice jednake bolesti zbog kojeg smo ga i uzeli. Na glavnom osječkom trgu promovirana je ispravna uporaba antibiotika.

Vrijeme je prehlada i gripa i mnogi spas traže u antibioticima. Većina infekcija dišnih puteva u ovo vrijeme godine uzrokovano je virusima. Tek jedan dio njih ispravno je liječiti antibioticima – lijekovima koji su nekada bili spas, a danas su sve manje moćni pred bakterijama.

Prije su se antiobiotici mogli kupovati slobodno u ljekarni, no danas je to nemoguće bez uputnice. Ova kampanja započela je u Rijeci prije 4 godine, sada se odvija u sva četiri velika hrvatska grada. Svaka neracionalna primjena antibiotika pridonosi tome da bakterije na njih postaju sve otpornije, pa već sada postoje one potpuno otporne na bilo koji antibiotik – upozoravaju liječnici

Bakterije postoje puno dulje od ljudi, a njihova prilagodba primjeni antiobiotika je značajno veća. Zato, oprezno s antibioticima, jer stara pravila već odavno više ne vrijede.

Opširnije o ispravnoj uporabi antibiotika polgedajte u video prilogu STV-a:

Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari