Online generacija: Svi su na Fejsu!

Do zanimljivih, ali i očekivanih rezultata došla je učenica Mia Jakelić u OŠ Frana Krste Frankopana. Na uzorku od 517 učenika utvrdila je kako 69 posto učenika, od toga 45 posto učenika razredne i 92 posto učenika predmetne nastave, koristi Facebook.

Najveći broj korisnika je naravno među završnim razredima gdje Facebook nema samo 2 posto učenika.

Moja generacija danas ne može zamisliti život bez Facebooka. Uvukao nam se pod kožu, u mozak, postao svakidašnja navika, čak i ovisnost. Potvrdili su to i rezultati ovog istraživanja koje smo proveli na razini cijele škole – kaže Mia za Glas Slavonije.

Učenici tako obajvljuju sve i svašta, a i sami smo se nebrojeno puta uvjerili kako su to i neprimjereni sadržaji za njihovu dob bilo da se radi o fotografijama ili poprilično prostim komentarima i statusima.

Zanimljivo. čak 15% učenika prvoga i 36% učenika drugog razreda ima profil, ali oni većinom vrijeme provode igrajući igrice. Neki među njima profil su otvorili još za vrijeme vrtićke dobi. Samim time može se zaključiti i kako su oni svoje profile otvorili ilegalno jer pravila Facebook-a kažu kako je dobna granica 13 godina. 

Velika većina osnovaca za prijatelje ima čak i do 1000 ljudi na što Mia kaže:“To nisu pravi prijatelji koji će nam pomoći u nevolji, nego poznanici kojima je otvorena naša privatnost. Neki su učenici ‘kolekcionari’ prijatelja i njihov je moto: što više, to bolje. No, tu riječ prijatelj gubi pravi smisao i postaje virtualna mjera.”

Odnos roditelja prema korištenju Facebook-a se također razlikuje ovisno o dobi. Tako su oni najmlađi prijatelji sa roditeljima dok su oni nešto stariji svojim roditeljima onemogučili pristup jer to nije cool. Bilo kako bilo, Facebook i Internet mogu biti korisni, ali samo ako ga koristite s mjerom i zbog stvarne potrebe.

Za svoj rad pod nazivom “Zuckerbergova galaksija – tko su fejsbukovci u našoj školi” Mia je nagrađena i pozivom na Lidrano.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari