Vrbošić smijenjen, čeka se pravorijek ministarstva


Burna je bila sjednica osječkog Gradskog vijeća. Na samom početku 13 oporbenih vijećnika (među njima i vijećnici dojučerašnjeg HDSSB-ovog koalicijskog partnera HNS-a) zatražilo je smjenu predsjendika Josipa Vrbošića po hitnom postupku. Sam predsjednik zatražio je tumačenje Poslovnika od strane tajnice grada Jadranke Nikolov:

Dakle Poslovnik poznaje ovakvu situaciju, te govori kako se predsjednik vijeća mora očitovati u roku od 8 dana, te da prijedlog mora proći komisiju za izbor i imenovanje. To je i demokratska praksa, jer morate ostaviti prostor i drugoj strani da se očituje – rekla je tajnica Nikolov.

Josip Vrbošić u skladu s tim odbio je dati izmjene oporbe na glasovanje, te nakon stanke koju je zatražila šefica opozicije Biljana Borzan (tako ju je prozvao njezin stranački kolega Alen Prnjat, a što nije demantirano od strane ostalih vijećnika) prekinio sjednicu vijeća, te istu u skladu s poslovnikom zakazao za 8 dana.

No, oporba se nije složila s time te su odlučili nastaviti sjednicu pod predsjedavanjem Gorana Mikana iz SDP-a. Sjednici nije prisustvovao nitko iz gradskih službi, ali niti direktori javnh poduzeća.

Na oporbenoj sjednici vijeća smjenjen je Josip Vrbošić, a izabran je nezavisni Miroslav Šimić (izabran s liste Gordana Matkovića, nap.a.). Isti je danas najavio preuzimanje obveza predsjednika vijeća u Kuhačevoj 4, a gradske službe su ga uputile na predsjednika Gradskog vijeća Josipa Vrbošića.

Jedno je sigurno. Bliže se izbori, a ovakvih će situacija biti sve više.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari