Lisice i lasice ove zime česti ‘gosti’ osječkih ulica

Prema svjedočenju Osječana, ove životinje viđene su u samom centru grada, a ponašaju se kao da su gradske ulice njihovo prirodno stanište.

Jedan takav primjer za Glas Slavonije ispričao je Osječanin Tomislav, koji je lisicu vidio dok je prelazila cestu od Drvljanika preko Vukovarske ceste prema Vijencu Ivana Meštrovića, a drugi građanin primjetio ju je kako prolazi Čepinskom ulicom, dok se lasice šetaju središtem grada kao da su kućni ljubimci. Iako će se nekome lasice učiniti simpatično, stručnjaci upozoravaju da se od ovih divljih životinja treba držati što dalje.

Ne treba prilaziti lisicama i lasicama. To su divlje životinje i njihovo ‘prijateljsko’ ponašanje trebalo upozoriti ljude da nešto nije u redu. Ako se ne boje, to može biti upozorenje da lisice nisu zdrave i mogu predstavljati opasnost za djecu i odrasle ako ih ugrizu. Pogotovo ako su lisice već olinjale i nedostaje im dlaka na tijelu, to može ukazivati na neke bolesti koje ugrizom ili slinom mogu biti prenesene primjerice na kućne ljubimce koje vlasnici izvode u šetnju” , ispričao za Glas Slavonije, Stjepan Krčmar, predstojnik osječkog Zavoda za zoologiju.

Ako uočite neku od ovih životinja u gradu, najbolje je nazvati službu 112, a tada će se, prema protokolu, poziv proslijediti nadležnom lovačkom društvu.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari