Osječanka alergična na mobitele i TV

Elektrosenzibilnost, odnosno bolest koja se još naziva i elektroalergija ili bolest mikrovalova muči jednu Osječanku, ali nažalost sustav to ne prepoznaje kao bolest.

Kako piše Glas Slavonije, ona ne može biti u blizini elektromagnetskog polja pa tako ne može gledati televizor, slušati radio niti razgovarati na mobitel. Tako je ova 44-godišnjakinja već duže vremena na bolovanju jer zbog zračenja koje je svuda oko nas osjeća intenzivno lupanje srca, vrtoglavice, peckanje, svrab, trnu joj ruke i noge, te osjeća kao da je u snu, a sve oko nje je nestvarno.

Dijagnoza koju su liječnici postavili ovoj Osječanki je stres i anksioznost, a okolina je pokušava uvjeriti kako se sve događa samo u njezinoj glavi, te si sve umišlja.

Najviše bih voljela i sama vjerovati da je sve na psihičkoj bazi i da si umišljam, ali stanje mi je sve gore. Najradije bih se sakrila u Faradayev kavez. Rado bih otišla i na neki pusti otok, ali ne znam kako do njega doći, jer sam prilikom posljednjeg putovanja autocestom doživjela vrlo mučno iskustvo napada iznimne alergije na licu i lupanja srca.

Mobilni operatori primjerice prema regulatornoj agenciji imaju obavezu kontrole razine zračenja, a svaki proizvođač opreme brojnim testovima i ispravama jamči kako su primjerice televizor, mobitel ili radio u granicama dozvoljenih vrijednosti koje ne narušavaju ljudsko zdravlje te nisu štetni za okoliš.

Ipak, postoje ljudi za koje su i te razine previsoke pa je najpoznatiji slučaj elektrosenzibilnosti svakako onaj Britanke Janice Tunnicliffe, koja je čak i prozore na kući morala prekriti specijalnim materijalom koji odbija elekromagnetske valove, a živi u kući bez struje. Francuskinja Anne i Bernedett već nekoliko godina živi u pećini jer ne podnosi nikakvu vrstu elektromagnetskog zračenja.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari