Solarna elektrana na krovu ‘Emše’

Strojarska tehnička i Elektrotehnička i prometna škola postale su prve škole u Osječko baranjskoj županiji koje će proizvoditi struju pomoću fotonaponske električne centrale snage 30 kW.

Naši će đaci spojiti teoriju i praksu na jednom mjestu i više ne moramo trošiti novac da ih vodimo dalje kako bi nešto vidjeli. Na stvarnom sustavu mogu razmonitiravati, sklapati i proučavati – ističe Ivan Kuleš, ravnatelj Strojarske tehničke škole.

Elektrana vrijedna više od pola milijuna kuna proizvodit će godišnje 40 tisuća kilovat-sati električne energije što je gotovo polovica potreba dviju škola. Projekt je financirala tvrtka SEG, tako da će škole u sljedećih 12 godina imati pravo na 2 posto godišnjeg prihoda od najma, a nakon toga solarna elektrana prelazi u njihovo vlasništvo.

U tri probna (i kišna) tjedna ukupna je zarada elektrane bila 1063 kune. No, zarada će, procjenjuje se, biti još veća, godišnje oko 100.000 kuna.

Na krovu škole proizvode za sada električnu energiju, no uskoro će i toplu vodu. Bit će to, kažu ravnatelji, prava solarna elektrana.

Planiramo i gradnju vjetroelektrane, odnosno bunara za iskorištavanje topline zemlje – najavljuje za Večernji list Ladislav Lukavec, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Elektranu je simbolično u pogon pustio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uključivanjem monitora koji u hodniku škole prikazuje podatke o trenutnoj proizvodnji električne energije, mjesečnim prosjecima, zaradi, utjecaju na okoliš i slično.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari