4RAZ Raznolikost, Razmjena, Razumijevanje i Razvoj u Osijeku

>> 4RAZ Raznolikost, Razmjena, Razumijevanje i Razvoj u Osijeku

Otvorena medijska grupacija organizirala je premijeru kratkih dokumentarnih filmova održanu 01. ožujka 2013. godine u Arheološkom muzeju.

Riječ je o kratkim dokumentarnim filmovima koji su uratci srednjoškolaca s područja Osječko – baranjske županije, a prikazuju mlade predstavnike nacionalnih manjina kako u suradnji s prijateljima uspješno djeluju u sredinama gdje žive i školuju se. Filmovi su nastali u sklopu projekta ‘Minority 3D – Diversity, Dialogue, Development’ ili RAstimo Zajedno – 4RAZ (Raznolikost, Razmjena, Razumijevanje, Razvoj).

Prije prikazivanja filmova održan je otvoreni razgovor kojemu su uz mnogobrojne predstavnike manjina prisustvovali i gradonačelnik Osijeka gosp. Krešimir Bubalo, dožupan Osječko-baranjske županije gosp. Jovan Jelić, saborski zastupnik, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH gosp. Nikola Mak, predstavnik Matice Hrvatske gosp Ivica Završki. Istaknuto je kako u Osijeku uspješno djeluju 22 nacionalne manjine te da je Osijek multietnički, multikulturalan i multikonfesionalan grad.

Filmovi su pretpremijerno prikazani početkom prosinca 2012. u Zagrebu, a sada su premijerno predstavljeni u Osijeku. Pet je filmova nastalo u sklopu projekta, a to su: Amra – vladarica znanja, Dobri duh Đakova, Dvije prijateljice, Vedetov san i Sofijin svijet.

Uslijedio je zajednički domjenak na kojemu su svi sudionici projekta izmjenjivali svoja iskustva, te možda dobili i nove ideje za iduću godinu. Smisao projekta bio je ujediniti u različitosti sve ljude, a okupljenima je to i uspjelo.

Tekst: Amra Hodžić/SiB.hr
Foto: M.Banić/SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari