81 posto osmaša konzumiralo alkohol, 38 posto udisalo ljepila i 16 posto pušilo marihuanu

Zdrastveni radnici proveli su anketu među učenicima osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola u okviru projekta "Zdrav za 5" u kojoj su ih pitali jesu li već konzumirali alkohol.

Anketom je obuhvaćeno 149 učenika osnovne škole te 268 učenika srednje škole. Čak 81 posto osmaša odgovorilo je da je već konzumiralo alkohol, a njih više od 23 posto u posljednjoj je godini toliko bilo pijano da su povraćali i nisu znali za sebe.

Pedijatrija Kliničkog bolničkog centra Osijek, ali i bilo koja druga hitna medicinska pomoć, vikendom je pretrpana zbog trovanja mladih alkoholom. Svaka nova generacija sve je sklonija opijanju.

Za razliku od hrvatskog prosjeka, prema kojem je marihuanu bar jednom u životu uzelo 12 posto ispitanih učenika, taj postotak u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 16 posto, odnosno osam posto u posljednjih mjesec dana. Dva posto učenika eksperimentiralo je s ecstasyjem, dok je čak 38 posto učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala. Prema marihuani mladi imaju liberalan stav – smatraju je ljekovitom biljkom.

Bilo bi zgodno da roditelji ponekad oko ponoći prošetaju Tvrđom i vide kako to izgleda. Možda se i iznenade kad vide svoju kćer ili sina. Roditelji se moraju uključiti u prevenciju, rekla je za Glas Slavonije dr. Marija Kribl iz Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari