Na ulazu u Višnjevac turbo kružni tok, prvi takav u Hrvatskoj

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji raskrižja u Strossmayerovoj ulici s krakovima petlje zapadne obilaznice grada Osijeka u kružni tok, potpisali su gradonačelnik Ivan Vrkić i direktor tvrtke Gradnja d.o.o. Berislav Šmit.

Izgradnjom kružnog toka Višnjevac će se spojiti s Osijekom te će se stvoriti preduvjeti za prometovanje tramvaja kroz Višnjevac. Tako će standard Višnjevca biti podignut na razinu kakvu zaslužuje urbana gradska sredina, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić te zamolio građane i vozače za strpljenje tijekom izvođenja radova.

Investitor je Grad Osijek, a izgradnju u jednakom omjeru financiraju Hrvatske ceste i Grad Osijek.

Riječ je o turbo rotoru, prvom u Hrvatskoj, zadnjem tehničkom dostignuću primjenjivom u Europi, rekao je direktor Gradnje Berislav Šmit.

Tijekom izvođenja radova promet će se odvijati obilazno kao i za vrijeme rekonstrukcije ulice Bana Jelačića u Višnjevcu, a za par dana bit će postavljena privremena regulacija.

[blockquote]Glavna osobina turbo kružnog toka je fizičko razdvajanje prometnih pravaca pred ulaskom u raskrižje. Fizičko razdvajanje se postiže deniveliranim otocima, spuštenim rubnjacima ili na neki drugi način. Kada se vozač odluči, na ulasku u kružni tok, za izlaza svoju odluku više ne može promijeniti jer turbo raskružje ne omogućuje radnju prestrojavanja i preplitanja. Ovaj namjerni “nedostatak” je ustvari glavna prednost turbo raskružja pred uobičajenim dvotračnim kružnim tokovima jer nema konfliktnih točaka pri preplitanju…[/blockquote]

Izvor: Radio Osijek

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari