Do srpnja 2017. završetak radova na produljenju promenade od cestovnog do željezničkog mosta

Zahvaljujući investicijskom ciklusu Hrvatskih voda, do srpnja iduće godine, osječki Gornji i Donji grad napokon bi trebali biti neprekidno povezani šetnicom uz Dravu.

Izrađuje se projektna dokumentacija uređenja desne obale rijeke Drave na dionici ulica Zeleno polje – cestovni most. Potreba zahvata izgradnje ili rekonstrukcije postojećih vodnih građevina proizlazi iz neadekvatnog stupnja zaštite od štetnog djelovanja voda u tim dijelovima grada, ali i dotrajalosti konstrukcije pojedinih poteza postojeće obaloutvrde. Naravno, želja nam je u konačnici ovo zaokružiti uređenjem prostora uz rijeku s ciljem omogućavanja korištenja za građane. Tako bi se konačno, kroz sadržaje za odmor i rekreaciju, pa i uređenjem privezišta za čamce, stvorila mogućnost ostvarivanja šetnice od Pampasa do Zelenog polja, rekao je za Glas Slavonije Alen Prnjat, direktor  Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu, organizacijskom cjelinom Hrvatskih voda sa sjedištem u Osijeku.

Realizacija ovog projekta zamišljena je u četiri faze. Prva je poddionica od ulice Zeleno polje do početka postojeće Donjogradske obale; potom do Trga Nikole Tesle. Slijedi zatim poddionica stare Luke Tranzit te naposljetku od nje do Mosta dr. Franje Tuđmana. Ukupna je dužina tri kilometra.

Za razliku od gornjogradske šetnice, ovdje će pješačka i biciklistička staza biti odvojene zelenim pojasom s drvoredom, a neće nedostajati ni odmorišta s klupama i žardinjerama. Kod stare zgrade HEP-a biti će objekt vodomjerne stanice oko koje će biti izgrađen polukružni vidikovac, sličan onome u Zimskoj luci.

Vrijednost radova je oko sedam milijuna kuna, sredstva su osigurale Hrvatske vode, ali će im se u dijelu nabave komunalne opreme, dakle klupa, koševa, javne rasvjete i slično, priključiti Grad Osijek. Radovi na prvoj etapi, dakle između dvaju mostova, cestovnog i željezničkog, pa do luke Tranzit, trebali bi se završiti do srpnja iduće godine.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari