Počinje obnova starog Studentskog doma u Osijeku

Stari osječki Studentski dom u Ulici Ivana Gorana Kovačića 4 izgrađen je prije 50-ak godina i predstoji mu temeljita obnova kako bi se studentima osigurao visoki standard smještaja.

Obnova će koštati 16.8 milijuna kuna i najveći dio sredstava, oko 13,5 milijuna kuna, osiguran je iz EU-fondova, a ostalo je osigurano u ovogodišnjem državnom proračunu.

Ukupan trenutačni kapacitet doma je 258 ležaja raspoređenih u 127 dvokrevetnih soba površine samo 11,5 četvornih metara te četiri jednokrevetne sobe. Obnovom će taj broj biti smanjen na 196 ležajeva.

Kako bi se osiguralo ispunjenje suvremenih arhitektonskih standarda, ukupan će se broj kreveta smanjiti na 193 te se ukidaju zajedničke kupaonice, na način da se po tri susjedne sobe na vrlo elegantan i ekonomičan način prenamijene u dvije koje dijele kupaonicu, a imat će i mali hladnjak. U zgradi su predviđene i dvije prostorije za učenje i tihi rad, te zajednički prostor praonice i sušionice rublja. Za osobe s invaliditetom predviđeno je nekoliko soba u prizemlju objekta, kazao je Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje.

S obzirom da u Osijeku trenutno postoji oko 750 smještajnih jedinica u studentskim domovima, na više od 18 tisuća studenata, iduće godine očekuje se početak izgradnje novog studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu, s više od 800 ležajeva, a pokrenuta je i inicijaitiva da se osječkom Sveučilištu dodijeli nekadašnji hotel “Mursa”, koji je vlasništvo “Hrvatskih željeznica”. Njegovom bi se obnovom i prenamjenom dobilo dodatnih 250 smještajnih jedinica za studente, izvijestio je rekotro sveučilišta Željko Turkalj. Time bi se osječko Sveučilište približilo minimalnom standardu smještajnih potreba, koje se procjenjuje na oko 10 do 15 posto od ukupnog broja njegovih studenata, rekao je Turkalj.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas kazao je kako će dovršetkom svih planiranih investicija osječki studenti imati dovoljno kvalitetnog smještaja, a time i bolje uvjete za studiranje.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari