Prošle godine osječki biciklisti počinili ukupno 6867 prekršaja, pogledajte koji su najčešći

Prošle je godine na području PU osječko-baranjske ukupno je evidentirano 6867 prekršaja biciklista, ili 7.29% od ukupnog broja evidentiranih prekršaja biciklista.

Najčešće evidentirani prekršaji biciklista:
– 2791 prekršaj zbog nekorištenja biciklističke staze ili nekretanja što bliže desnom rubu kolinka,
– 1883 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
– 714 prekršaja zbog nekorištenja biciklističke odjeće,
– 616 prekršaja zbog tehničke neispravnosti,
– 533 prekršaja zbog nekorištenja svjetala
– 193 prekršaja zbog vožnje bicikla na način da se umanjuje stabilnost vozila
– 24 prekršaja zbog vožnje u suprotnom ili zabranjenom smjeru
– 14 prekršaja zbog nepoštivanja prometnog svjetla na semaforu

Na pitanje zbog čega policija toliko proganja bicikliste u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji iz Policije su odgovorili brojkama koje, kako su kazali, upozoravaju “na nužnost postupanja policijskih službenika poradi zaštite života samih biciklista“.

Biciklisti su u lani u OBŽ sudjelovali u 108 prometnih nesreća, od čega u 8 prometnih nesreća s poginulim osobama, u 81 s ozljeđenim osobama i 19 s materijalnom štetom. Ukupno su stradala  82 vozača bicikla, od čega 7 smrtno, 22 s teškim i 56 s lakim ozljedama. Biciklisti su skrivili 66 prometnih nesreća  od čega šest s poginulim osobama, 48 s ozljeđenim osobama i 12 s materijalnom štetom. Najčešći uzroci prometnih nesreća koji su skrivili biciklisti su nepropisno uključivanje u promet (12) i nepropisno skretanje (9), a u 17 prometnih nesreća biciklisti su bili pod utjecajem lakohola.

Na medijske upite i komentare kako se građani u Osječko-baranjskoj županiji  osjećaju ugroženo zbog policijske represije iz Policije odgovaraju kako je takva insinuacija “neprihvatljiva i najblaže rečeno neprikladna”.

Naprotiv, svaki građanin koji teži uređenom društvu i poštuje zakone, osjeća se sigurnije kada policija radi svoj posao, a građani svojim ponašanjem dovode u opasnost sebe i druge sudionike u prometu opravdanoo se osjećaju ugroženo zbog bojazni da će policijski službenici utvrditi i sankcinoriati takvo ponašanje  te ako je osjećaj ugroze kod potencijalnih počinitelja prekšraja stvaran, tada je i ostvarena svrha prekršajno pravnih sankcija, kažu iz Policije.

Usporedba broja prekršaja za vožnju pod utjecajem alkohola po policijskim upravama:

Izvor: Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari