Na međunarodnom skupu Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), koji se odvijao pod geslom Svjetskog dana hrane 2016.: "Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda moraju također.", u petak, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, okupilo se 200-tinjak predstavnika znanstvene zajednice, nadležnih institucija, industrije i potrošača.
“Postoji trend rasta međunarodne prepoznatljivosti da
poljoprivredni sektor može odigrati ključnu ulogu u rješavanju
utjecaja klimatskih promjena,” istaknuo je uvodno prenesenoj
video poruci generalni direktor FAO-a José Graziano da Silva,
“Svjetski dan hrane 2016. je prilika da identificiramo kako
najbolje odgovoriti na te izazove.”, zaključio je u
nastavku.
Na skupu je istaknuto kako nepredvidive vremenske prilike i
porast izbijanja različitih bolesti porijeklom iz hrane, koje
uzrokuju mikotoksini te ostali kontaminanti uvjetovani promjenom
klime, negativno utječu na produktivnost poljoprivrede te
narušavaju globalnu dostupnost sigurne hrane.
“Prilikom rješavanja problema koje ova tema obuhvaća itekako
je važna suradnja svih dionika društva kako bi osigurali i
ekonomski i gospodarski napredak, ne samo na nacionalnoj, već i
na međunarodnoj razini, te više nego ikada nužna sprega znanosti
i gospodarstva, s ciljem dugoročnog boljitka društva u
cjelini.”, naglasila je ravnateljica Hrvatske agencije za
hranu, Andrea Gross Bošković.
Svim sudionicima skupa podijeljene su i tzv. Upute za svakodnevni
život u vremenu klimatskih promjena, kojih se treba pridržavati
(možete ih OVDJE).