U Osijeku će se uskoro proizvoditi niskoenergetske sušare

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, u petak 15. lipnja, održana je uvodna konferencija EU projekta "Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare" kojeg zajednički provode tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Tijekom konferencije prezentirani su ciljevi projekta te aktivnosti koje će se provoditi.

Zahvaljujući projektu “Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj
niskoenergetske sušare” u Osijeku će uskoro početi proizvodnja
niskoenergetskih sušara.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.715,99
kn
, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj iznosom od 1.038.814,37 kn, dok razliku u
iznosu od 460.901,62 kn osiguravaju tvrtka Cras d.o.o. i
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Projekt je počeo 01.
srpnja 2017. godine, a trajat će 24 mjeseca.

Ovim projektom, osječka tvrtka Cras d.o.o. uložit će značajna
sredstva u istraživanje i razvoj. Njihovi inženjeri radit će na
izradi prototipa sušare koja će trošiti bitno manje električne
energije u odnosu na standardne sušare. Sušara će se koristiti u
minimalno dva sektora: hotelijerstvo (sušionice rublja) te u
prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji (sušenje voća, povrća
i bilja).

Partner na projektu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,
čije će se znanje i dugogodišnje iskustvo u prehrambenom sektoru
koristiti u razvoju niskoenergetske sušare, a posebice u dijelu
koji se odnosi na sušenje voća i povrća. Objavit će se novi
znanstveni radovi, a izravna suradnja s proizvođačima opreme na
industrijskom istraživanju donijet će koristi i studentima
prenoseći im praktična znanja.

Nakon što se na prototipu sušare provedu sva testiranja i
ishoduju svi potrebni certifikati, novi proizvod –
niskoenergetska sušara izaći će na tržište. Uvođenje nove
proizvodne linije sušara Sinai i Thar rezultirat će novim radnim
mjestima u budućnosti
.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari