Osječki su kestenjari i ove sezone odlučili prodavati pečene kestene na istim lokacijama kako bi održali duh zajedništva te omogućili svima da uživaju u navedenoj jesenskoj poslastici na već poznatim i uvijek prometnim mjestima
Početkom tjedna na osječkim su se
ulicama počeli prodavati pečeni kesteni.
Svima dobro poznati kestenjari smjestili su se na svoje
uobičajene lokacije, a samo su neke od njih križanje Vukovarske i
Trpimirove (kod ”fiće”), mjesto ispred kina Europa, ugao
Županijske i Gundulićeve te ugao Županijske i Reisnerove.
Osječki su kestenjari i ove sezone odlučili prodavati pečene
kestene na istim lokacijama kako bi održali duh zajedništva te
omogućili svima da uživaju u navedenoj jesenskoj poslastici na
već poznatim i uvijek prometnim mjestima.
Jedan je od njih Mirsad Selmani
koji prodaje pečene kestene već punih 28 godina na istoj lokaciji
– kod kina Europa. Njegov je djed tamo dobio mjesto još
tijekom 1950-ih godina, pa je onda prvotno on prodavao kestene,
potom njegov sin i zatim Mirsad kao njihov nasljednik.
”Smatram da smo prepoznatljivi po dugogodišnjoj tradiciji.
Uz to, pečemo na drveni ugljen i trudimo se održavati
kvalitetu robe, što se vidi po vraćanju mušterija”,
prepričava Mirsad za SiB.hr.
FOTO:
Mirela Belaj/SiB.hr
Jednake su i cijene pečenih kestena na svim lokacijama kako
ne bi jedni drugima stvarali konkurenciju, tvrdi kestenjar
Bekim Aliti koji pak prodaje pečene kestene na
uglu Županijske i Reisnerove ulice.
Dok je prošle godine pola litre kestena u Osijeku koštalo
20, a litra kestena 40 kuna, ove sezone pola litre kestena platit
ćete tri (22,60 kn), a litru kestena
šest eura (45,21 kn), što predstavlja
poskupljenje u iznosu od svega deset posto.
FOTO:
Mirela Belaj/SiB.hr
Slične su cijene pečenih kestena i u Zagrebu. Prema pisanju portala 24 sata, jumbo se porcija pečenih kestena tamo prodaje za 6,50 (48,97 kn), velika za pet (37,67 kn) i mala za 3,5 eura (26,37 kn).
Poskupljenje je to, u odnosu na 2019. godinu, u iznosu od gotovo 50 posto u oba grada. Naime, prije četiri godine jumbo je porcija pečenih kestena koštala 3,31 (25 kn), velika 2,64 (20 kn) i mala 1,32 eura (10 kn).
FOTO: Josip Mikačić/PIXSELL
Identična je situacija i na hrvatskim tržnicama. Iako zasad još uvijek tamo nema mnogo štandova s kestenima, na osječkim, zagrebačkim i riječkim tržnicama trenutno se prodaju uglavnom popularni maruni, vrsta pitomih kestena. Cijena im se penje i na osam eura po kilogramu, što je, u odnosu na prethodne dvije godine, povećanje u iznosu od dva do tri eura, navodi Jutarnji.
Bez obzira na to, Mirsad ističe kako prodaja pečenih kestena njima ove sezone ide zadovoljavajuće, a očekuju i veći odaziv mušterija kada bude još malo zahladilo. Najčešći su kupci žene jer one, kaže, nisu lijene za čišćenje kestena, dok se muškarci ponajviše okreću kupovini kesten pirea koji su počeli prodavati upravo ove godine po cijeni u iznosu od tri eura.
”Najviše mušterija bude uvijek na početku prodaje kestena jer su ih se ljudi, kako ih nisu dugo jeli, zaželjeli. Međutim, zna biti mnogo kupaca i na blagdan Svih Svetih. Na taj se dan u Osijeku tradicionalno jede kestenje”, pojašnjava Mirsad.
Kestenjar Čarli koji je, tvrdi, najstariji od svih osječkih kestenjara, pečene kestene prodaje već gotovo deset godina na uglu Županijske i Gundulićeve ulice. On se pak prisjeća nedavne anegdote s jednom ženom i njezinim djetetom.
”Gospođa je došla s djetetom u kolicima te me zamolila da mu dam samo dva-tri kestena da proba. Nisam joj to htio naplatiti, ali svejedno mi je ostavila jedan euro”, opisuje Čarli i dodaje kako je bilo i još mnogih drugih smiješnih situacija, no sve su to čari tog posla.
”Vozio sam peć i mali stolić na kolicima. Natrpao sam ih i bili su puni, i kada sam prelazio pješački prijelaz, nasred zebre mi se sve to prevrnulo. Netko je to bio uslikao, pa sam završio i na televiziji i rekli su: evo, kestenjar se izvrnuo”, smije se.
FOTO:
Mirela Belaj/SiB.hr
Kestene pak nabavlja iz Orahovice, Podravske Slatine i
Hrvatskog zagorja, a jedno je vrijeme čak prodavao i talijanske.
”Ne pečem ih brzo da ne zagore, nego lagano na vatri, baš
onako kako treba. Mislim da su po tome jedinstveni”,
napominje Čarli.
I njemu prodaja kestena, govori, zasad ide dobro – jednako kao i
prošle godine, bez obzira na prisutno poskupljenje. lstiče kako,
kada je riječ o cijenama, treba voditi računa i o troškovima koje
kestenjari imaju kao što su oni vezani uz najam prostora, plin i
cijenu sirovog kestenja koje je potrebno platiti prije nego što
ih se stavi u prodaju i krene peći za mušterije.
FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr
”Osječani su poznati po tome da vole jesti kestenje, a i djecu se od malih nogu po vrtićima uči da je kesten zdrava namirnica”, dodaje Mirsad.
Kesten, naime, predstavlja jedini orašasti plod s vitaminom C, a dobar je izvor i kalija, vitamina B6, folne kiseline te prehrambenih vlakana potrebnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava, piše
miss7. Osim toga, kada se peče, ima specifičan miris koji vjetar raznosi po gradu, pa kestenjarima i ne treba posebna reklama da bi ljudi došli kod njih.
”Ne dolaze nam samo Osječani, nego i ljudi iz okolice koji možda prvotno i ne znaju gdje se nalazimo, ali privuče ih miris. Šetaju Promenadom, nanjuše kestenje i onda dođu”, zaključuje Mirsad.
FOTO:
Mirela Belaj/SiB.hr
Osječki kestenjari rade svakim danom u poslijepodnevnim i
večernjim satima, što je uglavnom razdoblje od 16 do 22 sata.
Kažu kako kesten bude najbolji u listopadu i studenom, dok u
prosincu polako počinje gubiti na kvaliteti.
Ne preostaje nam, stoga, ništa drugo, nego da već ovih
dana krenemo uživati u raskošnom mirisu i okusu ove jesenske
delicije. Konzumiranje toplih i hrskavih kestena
na kraju dana nije samo stvar cijene, već i zajedništva i
uživanja u malim stvarima koje nam donosi svaka nova
jesenska sezona.