nesavijesni građani

Unatoč omogućenom odvozu glomaznog otpada, neki ga Osječani odlažu gdje stignu

SiB.hr

Nekoliko puta nadležni su ušli u trag nesavjesnim građanima koji travnate površine zatrpavaju odbačenim namještajem

Vreće pune šute, nekoliko kauča, stolice, perilice za rublje i brojne druge odbačene stvari nisu tek puko nabrajanje glomaznoga otpada, već svakodnevica u brojnim gradskim četvrtima i u mjesnim odborima.

Ironično ćemo reći da je najaktualnije trenutno na Jugu 2 gdje u Opatijskoj i u Stonskoj ulici ne možete proći, a da vam za oko ne zapadnu hrpe odbačenih već nabrojanih predmeta i brojnih drugih. “Kulturni” sugrađani pobrinuli su se i da se sve to odloži na travnatu površinu pa sve zajedno prizor čini još gorim.

Omogućen i besplatan odvoz

U trenutku pisanja teksta divlji deponij iz Opatijske uklonjen je nakon što je ondje stajao nekoliko dana, a u Stonskoj je razasut po travnatoj površini i čini se da odvoz nije unaprijed dogovoren. No, ovo su samo dva primjera u nizu drugih u ostalim dijelovima grada.

Sve to poznato je voditelju RJ Čistoća u Unikomu Tomislavu Biliću koji nije krio nezadovoljstvo vidjevši prizor u Stonskoj. Štoviše, kaže kako je najgora situacija u proljeće kad građani krenu s čišćenjem podruma, promjenom namještaja i ostalim poslovima pri kojima odbacuju glomazni otpad. No, ne na za to predviđena mjesta, već doslovno gdje stignu.

“Srećom, naši djelatnici uočavaju takve situacije, a i imamo dobru suradnju s gradskim četvrtima i mjesnim odborima pa kad se divlji deponij uoči, pozovemo komunalne redare. Pri pronalasku divljih deponija najprije provjerimo je li netko prijavio odvoz”, pojašnjava proceduru Bilić, dodajući da u slučaju prijave odvoza građani mogu eventualno dan ranije iznijeti glomazni otpad i potom prema unaprijed dogovorenom terminu riješiti se otpada. Također, tu je i pravo na besplatan odvoz glomaznoga otpada jednom godišnje, no uz preduvjet da su podmireni svi računi za odvoz smeća.

Suradnja s mjesnim odborima i gradskim četvrtima

Pa iako građani obično gledaju na svaki cent, Bilić ističe da cijena odvoza glomaznoga otpada koji se plaća ne smije biti razlog da se postupa kao ovih dana na prostoru Juga 2. Uz to, građanima su na raspolaganju i reciklažna dvorišta.

“Srećom, mali je broj, rekao bih, nekulturnih građana koji odlažu otpad doslovno ondje gdje stignu. Nema smisla to činiti pokraj toliko mogućnosti odvoza, od kojih je i onaj, ponovno naglašavam, besplatan za građane jednom godišnje”, poručuje Bilić.

Na upit je li pravilo da djelatnici Unikoma sami uočavaju otpad, odnosno prime dojavu isključivo iz gradskih četvrti i mjesnih odbora, Bilić kaže da gotovo i jest. Naime, rijetko se dogodi da građani prijave susjeda da je odložio otpad ispred kuće, odnosno zgrade, unatoč tome što prijave mogu biti i anonimne. Ipak, nekima su djelatnici Unikoma ipak uspjeli ući u trag.

Načini i mogućnosti odvoza

“Nekoliko puta se dogodilo da smo, u suradnji s komunalnim redarima, putem računa odbačenih u uglavnom rasparenim vrećama pronašli vlasnika otpada. U tom slučaju slijedi prijava komunalnih redara”, naglašava Bilić, još jednom apelirajući na građane da ne odlažu glomazni otpad po ulicama, travnatim površinama ili na nekim drugim nepredviđenim mjestima. To više što tvrtka Unikom daje nekoliko mogućnosti odvoza glomaznoga otpada, a što, srećom, koristi velika većina građana grada Osijeka.

Stoga, vrijedi ponoviti – ukoliko se želite riješiti glomaznoga otpada možete rezervirati odvoz, jednom godišnje besplatno, ako ste podmirili sva dugovanja spram Unikoma, ali i više puta godišnje uz plaćanje. Isti taj glomazni otpad možete odvesti u bilo koje reciklažno dvorište, dakako, u vlastitoj organizaciji prijevoza. No, nipošto ne biste smjeli, izuzev u slučaju unaprijed dogovorenog odvoza s tvrtkom Unikom i to dan ranije, bacati svoj namještaj po gradskim ulicama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari