mali eksperiment

Vani je baš vruće, ali je li dovoljno pakleno da ispečemo jaje na šahtu? Probali smo na Jugu 2!

Ivica Benić/SiB.hr

Na šahtu gdje je 65 stupnjeva ispekli smo nešto poput omleta, ali ne i jaje na oko. Na kraju članka pogledajte video

Toliko je vruće da bih se jaje ispeklo na betonu – rečenica je sasvim primjerena u proteklim danima toplinskoga vala. Kako su i najavljivali meteorolozi, današnji je dan, a prema najavama također sutra i prekosutra u crvenome alarmu koji vrijedi na području cijele Hrvatske.

Zanimalo nas je stoga koliko je istine u tome da se jaje doista može ispeći na metalnome šahtu. Obružani jajima uputili smo se na Trg poginulih branitelja i civila na Jugu 2 gdje je asfalt sve negdje do 17 sati u potpunosti na suncu.

Ono što nas je najprije iznenadilo jest vrelina klupa na kojima smo doslovno opekli noge i ruke na 45 stupnjeva. Ipak, površina klupe od perforiranoga lima, kako je pokazala profesionalna termovizijska kamera, nije najtoplija površina. Od asfalta je za oko pet stupnjeva u četvrtak oko podneva bio topliji metalni šaht gdje je temperatura iznosila punih 65 stupnjeva! Naša je novinarska ekipa ipak pronašla još jednu vreliju površinu i to na poklopcu motora na automobilu crne boje. Ondje je temperatura bila nevjerojatnih 73 stupnja!

Ipak, kako nismo mogli izvesti pokus pečenja jaja na tuđem automobilu, jaje smo razlili na metalnome šahtu na oko 65 stupnjeva. Iako smo, s obzirom na vrelinu kojoj gotovo niti hladovina ne bi pomogla, očekivali da će se jaje ispeći u tren oka, vjetrić koji je puhao cijelo vrijeme, onemogućio je pripremu jaja na oko. Uz to, vlaga iz jajeta ohladila je površinu metalnog asfalta pa je naše pokusno jaje nakon otprilike pet minuta tek dobilo koricu na površini, iako je crvčalo gotovo 15 minuta. U šali bismo rekli – dobili smo zanimljiv omlet koji uz mrvicu soli ne bi bio za baciti! No, ne i uobičajeno jaje na oko.

Temperature na haubi automobila, betona u hladu, šahte na sunci i šahte u hladu; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

30 stupnjeva razlike u hladu i na suncu

Kako god bilo, valja znati da je razlika u temperaturi na suncu i u hladu bila nevjerojatnih 20-ak stupnjeva pa i više. Konkretno, termovizijska kamera izmjerila je 65 stupnjeva na šahtu na suncu, dok je u hladu “pala” na 34. Znatna je razlika i u sunčanom asfaltu s 56 stupnjeva, dok su oni u hladu primjerenijih 33, a prometni su znakovi ovaj četvrtak bili usijani na 46 stupnjeva. Uspjeli smo dokazati i da su vlasnici svjetlijih automobila u prednosti, jer im je lim zagrijan na 64, a onim tamnijima na spomenutih devet stupnjeva više. Kako je automobil autorice teksta negdje između svijetle i tamne nijanse, efekt pečenja jaja bio bi jednak onome na šahtu.

Uzevši u obzir sve okolnosti u prvom od ukupno tri vrela dana koliko se očekuje u gradu na Dravi, tek je vjetrić bio taj koji je onemogućio doslovno prženje na suncu! Situacija je bila ista i u dijelovima ulica gdje ima zavjetrine, a kako god bilo, naša se ekipa dobro zabavila izvodeći pokus pečenja jaja koje će već možda sutra biti moguće.

Ono u što smo se uvjerili da u vrijeme koje ne preporučuju ni liječnici, ne treba izlaziti, osim bez prijeke potrebe. I isto tako dati savjet svima onima koji u vremenu od 11 do 17 sati planiraju odmoriti na trgu, da ne dolaze bez jastučića, jer na klupe doslovno neće moći sjesti. Naposljetku, valja se čuvati vrućina i slušati sve preporuke, u koje se ubraja i lakša hrana. Možda jaje na oko to nije, ali u svakom slučaju dobra je preporuka za brzinski ručak. A do tada, pečenje našeg jajeta pogledajte i poslušajte na videozapisu uz legendarnu – Nadalinu!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari