Vijesti / Osijek

Radovi vrijedni 140 milijuna eura

Planovi za sljedeću godinu: Povećanje plaća, rekonstrukcija brojnih objekata, a uskoro i nastavak izgradnje Copacabane

Planovi za sljedeću godinu: Povećanje plaća, rekonstrukcija brojnih objekata, a uskoro i nastavak izgradnje Copacabane
Ivica Benić/SiB.hr

Posebno je istaknuo povećanje plaća za sve građane Osijeka, naglasivši da će grad ukidanje prireza kompenzirati bez povećanja poreza na dohodak

Na današnjoj 19. sjednici Gradskog vijeća Osijeka, većinom glasova usvojen je gradski proračun za iduću godinu u visini od 140 milijuna eura.

Gradonačelnik Ivan Radić predstavio je vijećnicima novi proračun, naglašavajući racionalnost u trošenju izvornih proračunskih prihoda te nastavak oslanjanja na europska sredstva za financiranje strateški važnih projekata. Istaknuo je da će proračun omogućiti visoku razinu i kvalitetu javnih usluga te potaknuti daljnji gospodarski napredak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, posebno je istaknuo povećanje plaća za sve građane Osijeka, naglasivši da će grad ukidanje prireza kompenzirati bez povećanja poreza na dohodak. To je rezultat pametne i racionalne financijske politike vođene u protekle dvije godine, poručio je.

U financijskom razdoblju do 2027., Urbanoj aglomeraciji Osijek na raspolaganju je 55 milijuna eura, što je 15 milijuna eura više nego prije. Gradonačelnik istaknuo je i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave u osječkoj Urbanoj aglomeraciji s 19 na 10.

Među projektima koje planiraju realizirati uređenje je kompleksa Gradski vrt s izgradnjom perivoja, nova gradska knjižnica, uređenje središta grada te središta Gradske četvrti Retfala, obnova zgrade i revitalizacija parka Zrinjevac, izgradnja biciklističkih staza u različitim dijelovima grada, točnije u Tenji, Josipovcu i Donjem gradu, rekonstrukcija Hrvatskog narodnog kazališta, izgradnja sportsko-rekreacijske infrastrukture oko Bajera, nabavka električnih autobusa za prijevoz djece te revitalizacija prostora bivše tvornice OLT.

biciklistička staza
proračun 2024. Nove biciklističke staze u Hutlerovoj, Vukovarskoj, Tenji, Višnjevcu i Josipovcu

Radić spomenuo je i strateške projekte poput druge faze rekonstrukcije kupališta Copacabana te završetka izgradnje i rekonstrukcije pojedinih dječjih vrtića. Također, najavio je energetsku obnovu vrtića, jaslica i kuhinje na Mačkamami te izgradnju Centralne kuhinje za pripremu obroka osječkim osnovnoškolcima. Grad uvodi i mjeru nagrađivanja izvrsnosti učenika, njihovih nastavnika mentora te najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika.

U sljedećem razdoblju Grad planira uložiti i pet milijuna eura za izgradnju Doma za umirovljenike, čime bi se povećali smještajni kapaciteti na području Osijeka za najstarije sugrađane, a planira se i uređenje odmarališta Omišalj, koje bi uz osnovnoškolce, također koristili i umirovljenici.

Kada je kulturna infrastruktura u pitanju, planirana je rekonstrukcija zgrade i dvorišta u Ulici Josipa Boesendorfera vrijedna 3,4 milijuna eura te završetak uređenja Kulturnog centra Osijek. Gradonačelnik Radić izvijestio je kako je proračunom za sljedeću godinu omogućeno milijun eura za sufinanciranje uređenja pročelja zgrada u privatnom vlasništvu.

olt
izrada urbanističkog plana Intenzivno se razmišlja što će biti s prostorima OLT-a, Šibicare, Šećerane i Tehnike betona

U planu su i investicije u socijalne mjere, povećanje potpora poduzetnicima, izgradnja stambeno-poslovne zgrade na Sjenjaku te proširenje gospodarskih zona. Proračun također predviđa rekordna sredstva za programe Zajednice osječkog sporta. 

Bit će tu i uskrsnice i božićnice djeci korisnicima osobne invalidnine, što se uvodi prvi put, kao i sredstva za sufinanciranje troškova prijevoza djece s teškoćama u razvoju na terapije. Osim povećanja novčanih iznosa za uskrsnice i božićnice umirovljenicima, onima s malim mirovinama osigurat će se i sufinanciranje obroka. Također, porast će i naknade za novorođenu djecu.

Gradonačelnik naglasio je da u 2024. godini nije planirano novo kreditno zaduživanje. Vijećnici su također usvojili drugi ovogodišnji rebalans proračuna za 2023. godinu, utvrdivši iznos od 139,7 milijuna eura.

FOTO: osijek.hr

Tijekom sjednice, prihvaćeni su i prijedlozi o javnim priznanjima, a zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka za životno djelo" dodijelit će se Gordani Kralik, Udruzi "Hvidra Osijek 91" te Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka. Pečat Grada Osijeka bit će dodijeljen HRT - Radiju Osijek i Zvonku Borbašu.

Gradonačelnik Radić informirao je vijećnike o planovima za Advent, koji će se i ove godine održati u Tvrđi i ispred konkatedrale, uključujući doček Nove godine s nastupom grupe Parni valjak i doček ''male'' Nove godine s Mijom Dimšić.

U Tvrđi Osječani dočekat će Novu godinu uz Parni valjak i Miju Dimšić

Na kraju, gradonačelnik izvijestio je vijećnike o borbi protiv komaraca, gdje je Vlada prihvatila njegov amandman o izdvajanju 600 tisuća eura iz državnog proračuna za tu svrhu. Također, proračun predviđa sredstva za digitalizaciju gradske uprave te podršku gospodarskom razvoju, uključujući povećanje potpora poduzetnicima.

komarci avion
nova sezona komaraca Usvojen Radićev amandman, Osijeku 600 tisuća eura za borbu s komarcima

Govoreći pak o radu koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova u Osijeku, gradonačelnik Radić zaključio je kako je Grad učinio sve što je mogao po zakonu, odnosno dao rok koncesionaru od 30 dana da ispravi određene nepravilnosti, u protivnom će Grad raskinuti koncesijski ugovor.


Izdvojeno

Reci što misliš!