Vijesti / Osijek

Vrijedan projekt

Jabil kompleks: Pogledajte kako danas izgleda najveće gradilište u Slavoniji

Jabil kompleks: Pogledajte kako danas izgleda najveće gradilište u Slavoniji
Grad Osijek

Dodao je i kako je Osijek jedini veliki grad koji je ukinuo komunalni doprinos za sve gospodarstvenike koji grade poslovno-gospodarske subjekte

Tvornica Jabil koja planira zaposliti 1500 radnika iduće bi godine trebala ugledati svjetlo dana. Danas su njezino gradilište u Poduzetničkoj zoni Nemetin posjetili gradonačelnik Ivan Radić i župan OBŽ-a Ivan Anušić.

''Ovo je najveća privatna investicija u gradu Osijeku i OBŽ-u u posljednjih 30 godina. Napredujemo uistinu planiranom dinamikom i možemo biti prezadovoljni kako to ide. Trenutno se nalazimo na zemljištu površine 17 hektara, a objekt bit će na površini 48 tisuća kvadratnih metara. Tvrtka Log Expert Five dobila je pravo njegove izgradnje te je do sada u proračun grada Osijeka uplatila 240 tisuća eura. Sveukupno je pak ponudila 5,37 milijuna eura, što je i više od procijenjene vrijednosti'', istaknuo je gradonačelnik Radić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je i kako je Osijek jedini veliki grad koji je ukinuo komunalni doprinos za sve gospodarstvenike koji grade poslovno-gospodarske subjekte.

''Grad u ovom trenutku bilježi izvrsne gospodarske brojke, pri čemu je u fokusu razvoj gospodarstva, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Naime, unutar deset godina bilježimo rekordno visoku zaposlenost i nisku nezaposlenost. Samo u rujnu u Osijeku bilo je 1000 zaposlenika više u odnosu na prošli mjesec i to su brojke kojima možemo biti zadovoljni'', izjavio je gradonačelnik.

Naglasio je i kako je ovim projektom izgradnje tvrtke Jabil Osijek izašao na investicijsku mapu Europe i svijeta, a trenutno se radi i na novim projektima.

''Uputili smo zahtjev Ministarstvu gospodarstsva za darovanje još 360 tisuća kvadrata zemljišta u zoni Nemetin, čije je vrednovanje trenutno u tijeku. Grad je prešao preko 50 posto izgrađenosti u poslovnim zonama i očekujemo da ćemo uskoro moći predstaviti i to darovanje, ali u pregovorima smo i s još nekim investitorima. Zona je na odličnom mjestu i nastavljamo ulagati u nju'', ustvrdio je.

industrijska zona nemetin
velika investicija Radić o Jabilu: "Ovo je jedna od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, a već razgovaramo s novim investitorima"

Kako bi privukli još investitora, u iduće dvije godine u zonu planiraju uložiti dodatnih 1,7 milijuna eura.

''Riječ je o proširenju ceste širine šest na sedam metara, kružnom toku, javnoj rasvjeti te svim ostalim pratećim infrastrukturnim projektima'', priopćio je gradonačelnik.

Župan Ivan Anušić pak istaknuo je kako bez jakog rada Osijeka te njegove ekonomije i gospodarstva nema ni jake Slavonije, niti jakog istoka RH.

FOTO: Grad Osijek

''Stoga će ova investicija potpuno promijeniti ekonomsku i demografsku sliku istočne Hrvatske. Tvrtka Jabil ima 260 tisuća zaposlenika diljem svijeta, što dovoljno govori o tome kako je riječ o snažnom svjetskom poduzeću. Ona će ovdje također zaposliti veliki broj ljudi, demografski i ekonomski oporavljat će OBŽ, a i mi smo preuzeli određene obveze i zadatke'', konstatirao je župan Anušić.

centar izvrsnosti Jabil započeo gradnju velike tvornice u Osijeku u kojoj će se zaposliti 1500 ljudi

U tom je kontekstu dodao kako će kroz Elektrotehničku i prometnu školu Osijek povećavati upisne kvote, što već i jesu učinili, ali i provoditi prekvalifikaciju radne snage koja će biti potrebna Jabilu.

''Čestitam još jedanput svima onima koji su sudjelovali u ovom velikom projektu, a posebno Gradu Osijeku jer dolazak Jabila nije samo investicija, nego i jedna politička poruka, odnosno potvrda o postojanju kvalitetnih i dobrih političkih aktivnosti na području OBŽ-a, što gledaju tvrtke poput Jabila'', naveo je župan.

Nadzorni inženjer gradilišta Josip Špoljarić rekao je pak kako su si njihovi izvođači uistinu dali truda te kako svi radovi napreduju planiranom dinamikom.

Trenutni izgled gradilišta tvrtke Jabil Fotogalerija

''Ovaj će projekt, nadamo se, biti gotov u 2024. godini. Trenutno izvodimo radove na dovršetku monolitne armirano-betonske konstrukcije, a paralelno s njom montažnu konstrukciju te fasaderske i krovopokrivačke radove. U tijeku su i radovi na prometnim površinama. Nadam se da ćemo stići to sve učiniti u planiranim rokovima te da će svi na kraju biti zadovoljni'', zaključio je Špoljarić i dodao kako se na gradilištu trenutno nalazi oko 200 radnika.


Izdvojeno

Reci što misliš!