Sočno jesensko voće

Otvorena je sezona mandarina, pogledajte cijene u Osijeku u odnosu na ostale hrvatske gradove

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Za kilogram sitnijih mandarina morat će izdvojiti 1,5 eura, dok će ih ista količina krupnijih voćki koštati dva eura

Prije nekoliko su se dana diljem Hrvatske počele prodavati neizostavne jesenske i zimske voćke – mandarine. Iako možemo reći kako još uvijek nisu dovoljno sazrele, ljudi ih već, prema riječima nekolicine prodavača, itekako kupuju. 

Međutim, količina novca koju je potrebno izdvojiti za ove ukusne voćke varira, ovisno o tome gdje ih se kupuje. Istražili smo, stoga, njihove cijene na nekoliko različitih osječkih lokacija te ih usporedili s onima trenutno dostupnima u ostatku Hrvatske.

Na Glavnoj tržnici u Osijeku ljubitelji mandarina imaju priliku izabrati navedeno voće između dvije različite cjenovne kategorije. Primjerice, za kilogram sitnijih mandarina morat će izdvojiti 1,5 eura, dok će ih ista količina krupnijih voćki koštati dva eura. Ta raznolikost u cijenama može biti privlačna potrošačima koji preferiraju mandarine određene veličine ili kvalitete.

S druge strane, riječka tržnicatakođer nudi mandarine po cijeni od dva, a pulska tržnica po cijeni od tri eura po kilogramu. Na šibenskoj se pak tržnici pet kilograma mandarina prodaje po cijeni od šest eura, što znači da im kilogram košta 1,20 eura, dok mu na zadarskoj tržnici cijena iznosi 2,5 eura.

Oni koji pak nisu ljubitelji tržnica i preferiraju praktičnost trgovina možda će se ugodno iznenaditi informacijom kako u njima kilogram mandarina prosječno košta svega jedan euro, a ponegdje i manje. Dok se u Eurospinu i Plodinama kilogram spomenutih voćki prodaje za 99 centi, u Intersparu košta 80, a u Kauflandu rekordnih 66 centi. Ipak, potrebno je naglasiti kako je uglavnom riječ o cijenama na akciji te će iste s vremenom ponovno varirati.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Postavlja se jedino pitanje zašto postoje takve razlike u cijenama mandarina na različitim prodajnim mjestima, iako trenutno i nisu velike, što može ovisiti o nekoliko čimbenika. Prije svega, tržnice nude svježe proizvode iz lokalnih izvora, što može rezultirati njihovim nešto višim cijenama zbog povećane svježine, podrške lokalnim poljoprivrednicima i ostalih izdataka koje OPG-ovi imaju.

>> Kreće sezona mandarina: Evo zašto ih trebate jesti svaki dan

S druge strane, trgovine često već imaju veće zalihe mandarina, pa mogu pregovarati s dobavljačima o nižim cijenama. Osim toga, ključnu ulogu u postavljanju cijena mandarina igra i njihova sezonalnost. Pretpostavlja se tako da cijene navedenih voćki generalno neće rasti, nego čak i padati kako im se bude približavao kraj sezone, u skladu s povećanjem njihove količine.

U konačnici, izbor o tome gdje kupiti mandarine ovisi o vašim osobnim preferencijama i kućnom budžetu. Ako cijenite svježinu i podržavate lokalne poljoprivrednike, odličan su odabir tržnice. Ipak, ako želite uštedjeti nekoliko eura, prava su opcija za vas trgovine. Bez obzira na sve, jedno je sigurno – mandarine će nas, na ovaj ili onaj način, ponovno uveseljavati svojim sočnim okusom i vitaminima tijekom predstojećih hladnih dana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari