Vijesti / Osijek

muke s krvopijama

Osijek na komarce dosad potrošio preko milijun eura, a sad stižu nove generacije

Osijek na komarce dosad potrošio preko milijun eura, a sad stižu nove generacije
Grad Osijek

Provode se tretmani suzbijanja komaraca i sa zemlje i iz zraka

Nakon poplavljivanja šumskog močvarnog područja koje okružuje grad Osijek, visokog vodostaja i vrhunca vodenog vala prošle nedjelje, pojavljuje se nova generacija poplavnih komaraca, upozoravaju iz Grada Osijeka.

Provedeni su larvicidni tretmani, u vremenskom intervalu kada je to bilo moguće provoditi. Sada ostaje ‘uništiti’ sve nove generacije, tj. sve one komarce koji su se izlegli u šumskom području, te ih tretirati kako bi ih što manje došlo na područje grada Osijeka. Jedan dio je odrađen, a jedan dio će se riješiti danas i sutra – izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dana 22. kolovoza imamo visoku brojnost komaraca po klopkama na području Sarvaša, šumskom području, dijelu koji je bio poplavljen tijekom visokih vodostaja. Broj komaraca po klopci je Sarvaš – šuma; 18347, a samom naselju Sarvaš je 14515. Najmanje brojke su u prigradskom naselju Brijest, njih 103 i u samom centru grada, 102", rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Izdane su, stoga, nove preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Dana 22. kolovoza u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman iz zraka u šumskom području Sarvaša. U Josipovcu i Višnjevcu u jutarnjim satima također je proveden aviotretman, dok će se večeras provesti na području Halaševa.

Sa zemlje se provode tretmani 22. i 23. kolovoza u Sarvašu, Nemetinu, Donjem gradu, Tvrđi, središtu grada, Podravlju, Tvrđavici, Halaševu, Višnjevcu, Vikend naselju Karašica, te na Pampasu. U Tenji, Klisi, Cvjetnom naselju Briješću, adulticidni tretman sa zemlje provodi se 23. kolovoza.

U Josipovcu, Višnjevcu, Retfali, centru grada, Jugu 2, Novom gradu, Filipovici, Brijestu i Bosutskom tretmani sa zemlje provest će se 24. kolovoza. Toga dana tretman iz zraka provest će se i u općini Petrijevci, a 25. kolovoza u općini Erdut.

"Zaključno s tretmanima koji su provedeni danas u jutarnjim satima utrošili smo 1.080.000 EUR, na raspolaganju imamo još oko 420.000 EUR, što opet kažem? Vjerujem i nadam se da će biti dovoljno do kraja sezone, međutim ako još ne bude kraj ove bitke s komarcima, a utrošimo sva sredstva, osigurat ćemo i dodatna. Ovo nam je iznimno važno zbog zaštite građana od prenošenja zaraznih bolesti. To je prvi i osnovni razlog, onaj javno zdravstveni", zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.


Izdvojeno

Reci što misliš!