Vijesti / Osijek

Dolazi za vikend

Osijek spreman dočekuje vodeni val: ''Imamo jedan od najboljih sustava u Hrvatskoj''

Osijek spreman dočekuje vodeni val: ''Imamo jedan od najboljih sustava u Hrvatskoj''
Stožer CZ OBŽ

Iako Stožer civilne zaštite OBŽ prognozira kako će Drava narasti za jedan metar više nego što je to bio slučaj u svibnju, Kovačević navodi kako nema mjesta panici jer Hrvatske vode drže sve pod kontrolom

Kao što je poznato, vodeni se val približava Osječko-baranjskoj županiji, a tako i Osijeku. Očekuje se kako će Drava tijekom vikenda, odnosno kroz petak ili subotu tako potpuno prekriti šetnicu na lijevoj obali.

„Prognoze se stalno mijenjaju, no zasad očekujemo porast Drave u iznosu od 470 centimetara. Može biti i manji, no to sve ovisi o visini Dunava koji trenutno također raste”, ističe za SiB.hr Željko Kovačević, direktor vodnog gospodarstva za sliv Dunava i donje Drave iz Hrvatskih voda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako Stožer civilne zaštite OBŽ prognozira kako će Drava narasti za jedan metar više nego što je to bio slučaj u svibnju, Kovačević navodi kako nema mjesta panici jer Hrvatske vode drže sve pod kontrolom.

„Nakon poplave u 2014. godini nasipe smo dodatno izgradili i ojačali, tako da trenutno nemamo gotovo nikakvih bitnih intervencija na području Osječko-baranjske županije. Osječki sustav obrane od poplava može podnijeti vodostaje i do 500 centimetara. Također, u nizvodnom je dijelu rasterećenje za Kopački rit koji ublažava taj vodeni udar. Kopački rit idealno je mjesto za spremanje veće količine vode”, naglašava Kovačević.

poplava65
katastrofa Poplava u Osijeku 1965. godine: 30 dana vodenog pakla

Osim toga, smatra kako je upravo navedeni sustav jedan od najboljih u Hrvatskoj. Iako je izgrađen još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno nakon velike poplave 1965. godine tijekom koje je Drava narasla za rekordnih 542 centimetra, Kovačević govori kako se stalno i dan danas radi na njegovom nadograđivanju i poboljšavanju.

„Imamo jako kvalitetan sustav obrane od poplava putem nasipa budući da nijedna poplava nije ista i stalno se javljaju novi ekstremi. Recimo, ovoga puta imamo vrlo jake kiše i protoke, ali nemamo visok Dunav i problema s manjim rijekama poput Vuke i Vučice. To su sve različiti utjecaji, no sustav jako dobro funkcionira”, zaključuje Kovačević.

Pripreme za obranu od poplave u vikend naselju Karašica
Vodena bujica Vodeni val se približava OBŽ, utvrđuju se nasipi i rade brane oko kuća

Dodaje i kako u ovom trenutku nije siguran koliko će visoki vodostaj Drave potrajati, no pretpostavlja da bi se voda trebala povući kroz tri do pet dana.


Izdvojeno

Reci što misliš!