"Četiri godišnja doba - mjesec ljubavi na osječkoj tržnici" festival je koji se danas održava na osječkoj glavnoj tržnici, kojim se želi potaknuti komunikaciju između proizvođača i kupaca promoviraju lokalni proizvođači hrane i proizvodi mikro poduzetnika - obrtnika.
Provodi se u sklopu međunarodnog projekta “Domaća hrana za domaće
ljude”, koji zajednički provode Tržnica d.o.o. i Vagyonhasznositó
zrt, tvrtke koje u Osijeku i Pečuhu upravljaju gradskim
tržnicama. Na festivalu se predstavljaju domaći umjetnici i
glazbenici te mađarska gastronomska kultura, a vrhunac je podjela
mađarskog gulaša.
Cilj projekta je afirmiranje lokalnih proizvođača hrane,
stvaranje uvjeta za razvoj eko i etno turizma na tržnici, ali i
podizanje svijesti zajednice o globalnom problemu odbačene hrane.
U suradnji s lokalnim udrugama osigurat će se svakodnevno
prikupljanje viškova svježeg voća i povrća koji će biti
dostavljeni pučkim kuhinjama za pripremu obroka ljudima u
potrebi.
Kako je istaknula Ljiljana Olujić, velik dio aktivnosti na
osječkim tržnicama, pa i redoviti Zeleni četvrtak uglavnom je
orijentiran na eko proizvođače, koji malo toga bacaju i dobro
razmisle što se s ostacima može napraviti.
“Jer poanta nije da ne bacamo hranu koja završi na našem
tanjuru i našim hladnjacima, već da vodimo računa o gubicima na
svakom koraku”, pojašnjava Olujić.
Tekst: Radio Osijek
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL