Vijesti / Osijek

razvoj zelenog osijeka

Održana tematska sjednica Gradskog vijeća s temom Strategije zelene infrastrukture

Održana tematska sjednica Gradskog vijeća s temom Strategije zelene infrastrukture
Davor Javorovic/PIXSELL

Traže da GV osnuje „Zeleni savjet Osijeka“, te da u Strategiju zelene infrastrukture bude uvedena obaveza utvrđivanja stanja zelene infrastrukture

U petak u večernjim satima održana je prva tematska sjednica Gradskog vijeća grada Osijeka sazvana u ovom sazivu, a na zahtjev svih trinaest oporbenih vijećnika.

"Tematsku sjednicu tražili smo kako bi vijećnici imali priliku upoznati se s Nacrtom Strategije zelene infrastrukture Grada Osijeka do 2032. i  dati prijedloge za izmjene i dopune. Dokument je važan za zaštitu i razvoj zelenog Osijeka koji je svim građanima na srcu. U galopirajućim klimatskim promjenama zeleno će biti najvažnija zaštita zdravlja, udobnosti i ljepote za život u gradu na Dravi", izjavili su predstavnici inicijative.

Nacrt koji su izradili stručnjaci iz zagrebačke firme je GEODESIGN j.d.o.o. je popis dobrih želja koji  nije utemeljen na utvrđivanju sadašnjeg stanja pa su stoga preporučene mjere poput pokaznih vježbi. Strateški prioriteti nisu utvrđeni. Tako jedna od mjera upućuje na razmatranje potrebe renaturalizacije gradske obale (šetnice), a u isto vrijeme kao projekt ove strategije navodi betonsko uređenje obale Pampasa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tražimo da GV osnuje „Zeleni savjet Osijeka“, te da u Strategiju zelene infrastrukture bude uvedena obaveza utvrđivanja stanja zelene infrastrukture izradom krajobraznog atlasa, ažuriranjem zelenog katastra, izradom mape toplih točaka i usvajanjem plana izrade sektorskih dokumenata - u roku od dvije godine. Tek tada će biti moguće doraditi ovu Strategiju kako bi mogla služiti svrsi – izradi strateški relevantni akcijskih planova i projekta i politički mudrih strateških odluka. Vladajuća većina je prihvatila dio naših prijedloga.  No, želimo vjerovati da su gradonačelnik i njegov stručni tim čuli i da će, na ovaj ili onaj način, ključni prijedlozi naći mjesto u Strategiji zelene infrastrukture i projektima koji će na temelju nje biti izrađivani. U svakom slučaju bit ćemo, uz suradnju s građanima i strukom, uporni", dodaju iz inicijative okupljene oko oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću.


Izdvojeno

Reci što misliš!